Semakan Saman PDRM JPJ AES Online Dan SMS

Semak Saman Trafik, PDRM, JPJ Dan AES Online Terkini (Check Traffic Summon Online ). Zaman teknologi yang canggih sekarang memudahkan kita untuk membuat pertanyaan, semakan ataupun perkara-perkara berkaitan dengan kehidupan seharian kita secara online. Tidak terkecuali, sekarang anda boleh membuat semakan saman secara online untuk Polis DiRaja Malaysia (PDRM), AES dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) melalui kaedah semakan online di laman web atau melalui khidmat sistem pesanan ringkas (SMS).

  • Terkini : Operasi sempena perayaan Tahun Baru Cina 2016 iaitu Op Selamat 8 akan bermula di seluruh negara mulai 1 Februari sehingga 16 Februari 2016.  Ianya bermula seawal jam 7 pagi sehingga 7 malam sepanjang tempoh operasi yang bertujuan untuk mengurangkan kadar kemalangan serta angka korban penguna jalanraya. 

Berikut adalah cara-cara yang biasa dilakukan oleh pengguna untuk membuat semakan saman secara online di Malaysia dengan mudah dan pantas adalah seperti berikut :

SEMAK SAMAN TRAFIK POLIS, JPJ DAN AES SECARA ONLINE

1. Semak saman PDRM Melalui SMS

PDRM menyediakan saluran mudah untuk semak saman trafik melalui khidmat pesanan ringkas (SMS). Cara semak saman melalui SMS :

Taip POLIS<jarak>SAMAN<jarak>[No Kad Pengenalan atau No plat kenderaan] pada telefon mudah alih dan hantarkan SMS ke 32728 atau 15888.
  • Contoh:POLIS SAMAN 881111122111 atau
    POLIS SAMAN WWW1234

  • Untuk jawapan terperinci, sila taip mesej seperti berikut:
    POLIS<jarak>SAMAN<jarak>[No Kad Pengenalan atau No kenderaan]<jarak>[email] dan hantark ke 32728. Perincian saman anda akan dihantar ke alamat email yang disertakan.
    Contoh:POLIS SAMAN 881111122111 jengo88@yahoo.com
* Caj perkhidmatan 15 sen akan dikenakan untuk setiap SMS yang di hantar dan 20 sen untuk setiap SMS yang diterima
Semoga perkongsian di atas dapat membantu para pembaca menyemak dan menyelesaikan saman tertunggak, serta mengelak dari dimasukkan ke dalam senarai hitam JPJ atau PDRM.


Semak saman online

2. Semak Saman Online PDRM Melalui Portal Rasmi PDRM

1) Untuk yang sudah mendaftar - boleh login di SSO RMP
2) Untuk belum mendaftar sila daftar di Register

Jenis Saman Trafik PDRM

Berikut dikongsikan FAQ Saman Trafik yang dikongsikan dari Laman Interaktif Trafikk PDRM. Terdapat 2 jenis saman yang dikeluarkan oleh Cawangan Trafik PDRM :-   

1. 1 Notis Saman POL. 170A     

Saman yang diisu samada secara postal atau diletak pada kenderaan (tidak diisu secara langsung kepada pesalah)

Apa Itu POL.170A?        

Pol. 170A ialah notis yang dikeluarkan di atas kesalahan yang dilakukan oleh kenderaan tanpa kehadiran pemandu atau kesalahan yang dilakukan oleh pesalah trafik tanpa ditahan oleh polis seperti perangkap laju dengan menggunakan LSD (Laser Speed Detecter) atau Laser Perangkap Laju dan RLC (Red Light Camera) atau Kamera Lampu Isyarat Merah.

Kesalahan-kesalahan yang boleh digunakan POL. 170A seperti berikut:-

  • 1.1.1  Meletakkan kenderaan menyalahi isyarat lalulintas.Seksyen 79 (2) APJ 1987               
  • 1.1.2  Melakukan galangan tidak berpatutan di atas jalanraya. Seksyen 16(1) LN166/59              
  • 1.1.3  Melakukan galangan dengan meletakkan kenderaan yang tidak selari dengan jalan. Seksyen 16(2) LN 166/59               
  • 1.1.4  Melakukan galangan dengan meletakkan kenderaan rapat ke kiri/bahu jalan. Seksyen 16(2) LN166/59
  • 1.1.5  Melakukan galangan dengan meletakkan kenderaan bertentangan dengan aliran trafik di jalan sehala. Seksyen 16(3) LN 166/59
  • 1.1.6  Meletakkan kenderaan dalam lingkungan 30 kaki daripada simpang atau selekoh jalan. Seksyen 12 (2) LN 166/59               
  • 1.1.7  Meletakkan kenderaan dalam lingkungan 10 kaki daripada pili bomba. Seksyen 12(2) LN166/59               
  • 1.1.8  Meletakkan kenderaan dalam lingkungan 30 kaki daripada pili bomba. Seksyen 12(3) LN166/59               
  • 1.1.9  Meletakkan kenderaan di jalan yang mempunyai dua garisan, satu garisan bersambung  dan satu garisan putus-putus. Seksyen 17B(3) LN 166/59                
  • 1.1.10 Meletakkan kenderaan di jalan yang mempunyai garisan bersambung/dua garisan, satu bersambung dan satu putus-putus. Seksyen 17B(3) LN 166/59              
  • 1.1.11 Nombor pendaftaran kenderaan tidak dipamerkan mengikut undang-undang/tidak mudah dicam / tidak disuarkan mengikut peruntukkan undang-undang. Seksyen 14(4) APJ 1987              
  • 1.1.12 Tidak mempamerkan Lesen Kenderaan Motor/Cukai Jalan. Seksyen 20(1) APJ 1987 pendua POl.170A yang telah ditulis itu dideraikan dari Pol.170A dan diletakkan pada wiper kenderaan atau di tempat duduk bagi motosikal.   

1.2 Saman POL. 257       

Saman yang dikeluarkan secara langsung kepada pesalah trafik apabila kesalahan dikesan.

Apakah Itu Saman POL. 257 

POL. 257 boleh digunakan dalam keadaan berikut:-
  • 1.2.1  Diserahkan kepada mana-mana pemandu kenderaan/pengguna  jalanraya yang ada bersama- sama pada masa kesalahan itu dilakukan.       
  • 1.2.2  Diserahkan kepada mana-mana pemandu kenderaan selepas selesai satu-satu siasatan ke atasnya dijalankan.
  • 1.2.3  Diserahkan kepada mana-mana pemandu atau tuanpunya kenderaan selepas tindakan susulan atau siasatan dijalankan ekoran dari pengeluaran Notis POL.170A/170/171

3. Semak Saman JPJ Online Melalui Portal Rasmi 

Sila klik link ini : Laman Web JPJ samada dengan menggunakan No Kad Pengenalan sahaja ataupun No Kad Pengenalan dan No Plat Kenderaan

4. Semak saman, lesen memandu dan mata kejara JPJ melalui SMS:

1) Taip JPJ your IC Number and send to 37773
Contoh: jpj 123456734000 hantar ke 37773
2) Taip JPJ<jarak>SAMAN<jarak>[No Kad Pengenalan atau No kenderaan] pada telefon mudah alih dan hantarkan SMS ke 15888.
  • Contoh:
    JPJ SAMAN 881111122111 atau
    JPJ SAMAN WWW1234

5. Semak Saman Trafik Polis (PDRM) – Semak Saman JPJ & Pembayaran Saman Melalui Online (Sistem MYeG)

Menggunakan kaedah ini lebih mudah untuk menyemak saman anda. Semua dalam satu halaman. Apa yang perlu anda lakukan sekarang adalah :
Anda boleh pergi ke > MyEG Services Berhad
Untuk Pengguna Berdaftar MyEG, anda boleh terus login dengan username dan password anda

Untuk Pengguna yang pertama kali, anda perlu daftar dahulu butir-butir diri anda sebelum anda boleh mula semak saman anda.

Tekan butang Daftar Sekarang (Register Now)
Borang akan keluar dan anda perlu isi segala butir-butir seperti yang di minta…
Kemudian anda boleh hantar

Setelah selesai anda boleh Log in menggunakan username dan password anda. Anda boleh pilih untuk Menyemak Saman yang mana satu samada semak saman JPJ atau semak saman trafik polis (PDRM)


Masukkan no plat kereta anda kemudian hantar. Serta merta saman akan keluar jika anda melakukan kesalahan. Anda boleh bayar menggunakan kad kredit. Jangan lupa print resitnya sekali sebagai bukti & simpanan

Buat Duit Dari Rumah!

5. Untuk Pengguna Smartphone Android

  • Boleh download applikasi semakan saman di SINI

6. Melalui rilek.com

Boleh check saman free at RILEK website. RILEK stands for Rangkaian Interaktif Laman Elektronik Kerajaan

Moga artikel Cara Buat Semakan Saman PDRM Dan JPJ Secara Online Atau SMS  ini bermanfaat kepada semua. Nasihat kepada semua, ikut sahaja peraturan yang telah ditetapkan di jalan raya. Jika tidak, anda kenalah buat langkah-langkah membayar saman seperti di atas.


{ 21 comments.. read them below or add one }

laila laila 28 Julai, 2013
saman saya pon tidak terbayar sbb banyak sngat
Mr.Buncit Mr.Buncit 07 Oktober, 2013
Haha.. aku dah kena saman 2 kali, satu speed trap, satu lagi salah parking. layang duit je.
jawa kangar jawa kangar 29 Oktober, 2013
gila sungguh kerajaan BN sekarang! aku hairan laa dengan rakyat malaysia especially org melayu...kenapa la hingga sekarang masih memilih kerajaan BN especially UMNO yang terang2 menindas hak2 rakyat dan mengamalkan maksiat walaupun mengaku bersungguh2 mereka itu islam dan negara islam. Malah kerajaan BN semakin kuat menindas rakyat selepas menang PRU13 ni, dengan menaikkan dan menukar segala cukai, naik harga petrol, dan keperluan asas lain seperti tepung dan gula.....tidakkah mereka fikir kesan dan akibatnya pada negara dan rakyat malaysia pada masa akan datang?marilah kita cuba kerajaan PR pada masa akan datang, insyaallah tidak rugi jika kita menukar dan mengganti kerajaan yang merosakkan rakyat, jika PR juga seperti BN kita juga boleh mengundi dan menukar kerajaan PR pada masa PRU lain akan datang :)
suzy suzyana suzy suzyana 15 November, 2013
Jgn kata laa kt bn tgk laa brapa byk kelab malam yg naik bila pas memerintah...buka la mata sikit oiii..puiii
Syazuwan Hassan Syazuwan Hassan 23 Disember, 2013
macam mana nk tau saman apa yg kita kena?
sedoz sedoz 07 Februari, 2014
KENA SAMAN PUN SALAH BN ??? HUHU
mardhiah bahari mardhiah bahari 17 Februari, 2014
Aptb....tggu puak lain perintah...confirm salah gak..
Tanpa Nama Tanpa Nama 17 Februari, 2014
semua pun salah kerajaan jela korang nie
Shaiful Izan Shaiful Izan 27 Februari, 2014
suzy suzyana siapa yang buka kelab malam...kalau pas betul nk buat kt kelantan dia dah buat dah..dalam kerajaan pas kan byk ulamak..tak kan lah diorg tak tahu agama..
apai apai 17 Januari, 2015
Sendiri yg buat hal lg nk slahkn g0men..kelak0 la k0rang ni..haha..
Food Blog Food Blog 18 Mei, 2015
Nice piece of information.
Rugi kalau kita selalu disaman. So, berhati-hati lah bila memandu dan sentiasa mematuhi peraturan lalulintas.
mediakreatif.my mediakreatif.my 24 Mei, 2015
good article! keep it upp
Unknown Unknown 04 November, 2015
Maaf ye.saya nak tanya saya penunggang motosikal, dan saya disaman kerana memakai helmet bervisor gelap(chrome). Saya memakai visor seperti itu kerana saya mempunyai masalah mata (silau) kerana ketika pada waktu pagi(7.00am-7.30am) saya pergi kekerja saya akan melalui jalan panjang jalannya betul2 menghadap matahari.niat saya bukannya untuk berfoya2 atau menyamun orang. Perlukah saya membayar saman itu atau buat rayuan? Adakah rayuan diterima..?
Tanpa Nama Tanpa Nama 04 Disember, 2015
saya disasaman atas langgar orang
Unknown Unknown 16 Januari, 2016
suzy suzyana buat lawak plaq .. kelakar laa
Tanpa Nama Tanpa Nama 04 Februari, 2016
Memang hampeh betul benda gitu pon nak saman. Undang² tambahan BN ni kena digubal dari awal. Ikut idea dorg je yg tah pape.
Nurul Aufa Nurul Aufa 05 Februari, 2016
Askum.sape2 yg nak income tambahan utk bayar saman boleh join program ni.klik www.dananiaga2u.com/abdulhadi79.Modal cuma rm10 jer.semoga murah rezeki..k.
Hamzah Razak Hamzah Razak 22 Februari, 2016
Salam.. Saya ada soalan ni. Smlm time maghrib saya ad bertembung dengan satu motor. Time tu saya bawa kereta proton saga sorang2 je, speed saya memang slow sbb nak smpai kat simpang, tapi tiba-tiba je motor tu terjah ke depan saya. And ketika tu saya ad emergency dan saya terfikir, saya tak salah sbb motor tu yang bawak laju, tu yang saya blah je terus. But at the same time saya realise bumper depan saya rabak, tapi motor tu lagi rabak (orang dia saya tak prasan sbb gelap time tu). Sekarang ni, baru wujud rasa bersalah. Apa tindakan yang perlu saya buat sekarang ni?? saya risau member dia lagi sorang tu (motor lain) prasan no. plat kereta saya and pi buat report. Rsau dia twist story.. Mohon respon..
firdaus haziq firdaus haziq 15 Mac, 2016
SAYA DI SAMAN SBB LAMPU BREK TIGA TK NYALA. KESALAHAN BESAR KE TU. SAYA SENDRI PN TK PERASAN BNDA TU PADAM
Abdul Mukmin Abdul Mukmin 29 Mac, 2016
Baru dapat lesen,baca ni dulu in case kena saman tp harap2nya x la kena saman.