Kenali Penyakit Gout Dan Cara Mengatasinya

Gout Dan Cara Mengatasinya

GOUT atau dirujuk sebagai "ancient disease" dan sudah diketahui kewujudannya sejak 1800. Kadar pesakit gout dianggarkan satu dalam 100 orang.

Meskipun gout seringnya dikaitkan dengan lelaki, tetapi perempuan juga terutama yang sudah putus haid berhadapan dengan masalah ini.
Ia membabitkan serangan serta-merta yang bukan saja menyebabkan kesakitan tetapi turut membengkak dan rasa panas di sendi. Selalunya ia membabitkan jari kaki yang besar tetapi juga ia boleh memberi kesan pada tumit, lutut, tapak kaki, buku lali dan jari kaki.

Penyakit Gout Dan Cara Merawat

Gout terjadi kerana terhasilnya asid uric secara berlebihan. Asid uric terbentuk semula jadi dalam darah sebagai hasil pecahan produksi pelbagai proses kimia. Tetapi apabila buah pinggang tidak dapat membuang asid uric atau tubuh menghasilkan asid uric yang berlebihan ia akan terkumpul di sendi yang kemudiannya membuatkan ia membengkak. Tetapi ingat, gout mungkin terjadi sebagai tanda komplikasi penyakit yang lain juga.
Penyakit Gout

Terkenal sebagai penyakit yang diwarisi, gout juga boleh disebabkan pengamalan gaya hidup yang kurang sihat seperti pengambilan minuman beralkohol yang berlebihan. Malahan ada sesetengah ubat-ubatan dan makanan merangsang peningkatan asid uric seperti makanan laut, kacang, roti manis dan ikan bilis.

gout GOUT bermula dengan sendi kaki (seperti ibu jari) yang menyebabkan rasa sakit, membengkak dan merah selain rasa kaku dan panas. Menyentuh atau bergerak akan menjadikannya sangat sakit. Simptom gout boleh terjadi dalam masa yang pantas (sehari) dengan serangan pertama biasanya terjadi waktu malam. Gout hanya menyerang sekali saja bagi sesetengah orang tetapi ia akan menyerang lagi beberapa bulan berikutnya.

Jangan biarkan ia tidak dirawat kerana kemungkinan untuk terjadinya kerosakan sendi dan ketidakupayaan untuk bergerak boleh terjadi.

Gout biasanya mudah dikesan menerusi pemeriksaan biasa. Biasanya doktor akan mengambil contoh cairan sendi dan cuba mengesan kehadiran kristal asid uric. Selain itu ujian darah juga dibuat untuk memastikan tahap asid uric dalam tubuh.

Gout boleh dibahagikan kepada empat peringkat; -asimptomatik (tiada simptom), -akut -simptom gout berlaku secara cepat dan tiba-tiba; biasanya hanya menyerang tisu lembut pada beberapa sendi.
 • interkritikal
kronik -serangan gout boleh berlaku berulang-ulang yang dipanggil polyarticular gout. Pesakit akan berasa amat sakit, kejang dan kaki berubah bentuk. Ada juga yang mungkin menghadapi masalah kaki bengkak, merah, panas dan demam.
 • Tofus
Pengumpulan asid urik boleh dilihat melalui pembentukan benjolan kecil di permukaan kulit yang dipanggil tofus. Pada keadaan yang lebih serius, tofus yang terlalu besar mungkin pecah dan mengeluarkan bahan seperti kapur.

Ada dua kategori ubat iaitu ubat-ubatan yang diberi ketika masih diserang gout dan ubat-ubatan untuk rawatan jangka panjang. Ubat seperti non steroidal anti-inflammatory drug (NSAID), colchicine dan cortisteroids diberikan semasa serangan terjadi. Ia akan mengawal bengkak dan kesakitan.

Rawatan jangka panjang pula membabitkan ubat-ubatan untuk mengawal tahap asid uric dalam darah dengan menyekat penghasilannya. Harus anda ketahui ubatan jenis ini membabitkan disiplin anda, sebaik ubat- ubatan seperti ini dihentikan, tahap asid uric akan kembali meningkat.

Antara makanan yang harus dielakkan:

 1. Makanan laut; ikan, kerang, sardin dan ikan bilis
 2. Sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam
 3. Organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung
 4. Daging merah
 5. Cendawan
 6. Yis (roti putih, roti manis)

FAKTA: Golongan berisiko

Mereka yang berusia 40 ke 50 tahun terdedah kepada gout tetapi gout juga boleh terjadi di kalangan mereka yang lebih muda.
 • Memiliki sejarah keluarga yang berhadapan dengan gout
 • Mereka yang mengamalkan gaya pemakanan yang tidak sihat
 • Wanita putus haid
 • Obesiti, diabetes dan hyperlipidemia atau mereka yang mengalami tekanan
Penyakit gout disebabkan oleh masalah untuk menyikirkan asid urik berlebihan dalam badan. Metabolisma asid urik tidak dapat dilakukan dengan betul dan menyebabkan akumulasai/pengumpulan asid urik pada salur darah dan sendi. Komplikasi gout adalah gouty atritis dan boleh menyebabkan destruksi/kerosakan sendi dan deposisi urate pada kulit dan rawan. Asid urik berlebihan pada sendi adalah dalam bentuk kristal. Sebab itulah pesakit atritis akan mengalamai pembengkakan pada sendi terutamanya sendi jari dan kaki.

<halaqah.net>
Lagi Artikel Menarik Di SINI...

{ 8 comments.. read them below or add one }

azura maidin azura maidin 12 November, 2013
hhemm..menakutkan.. singgah http://kasihmamaaqil4.blogspot.com/
Hisham Mazenan Hisham Mazenan 01 December, 2013
Info sangat berguna.Boleh juga layari http://tipsdiet.jomaffiliate.net
Vitamin4Me Vitamin4Me 11 October, 2014
Bapa saya penderita gout selama 20 tahun...

Alhamdulillah sekarang doktor sendiri terkejut melihat kadar uric asid kembali normal.
Saya sudi berkongsikan pengalaman ayah saya kepada anda semua

http://vitaminforme.blogspot.com/search/label/SET%20GOUT
Dr Akbar Abdullah Dr Akbar Abdullah 02 July, 2015
Info yang menarik. Salain itu, untuk mengurangkan radang dan bengkak pada sendi, kita juga boleh mengamalkan pemakanan bawang putih samada dimakan begitu sahaja atau direbus separa untuk menghilangkan rasa pedasnya. Ambil 2-3 ulas setiap hari.
Lyvita Shoppe Lyvita Shoppe 16 October, 2015
Bawang putih? Takpe. Saya ada beli kapsul bawang putih. Nk try mkn la mcm ni..
Tq semua...
Ahmed Zolkepli Ahmed Zolkepli 17 December, 2015
Info menarik. Saya ada mendengar bahawa amalan menyapu Habbatus Sauda' di tempat ghout mampu membantu mengurangkan kesakitan.
Asvim Mobile Asvim Mobile 20 December, 2015
Saya ada g berurut dalam pantang...masa berurut tu mak cik yg tukang urut tu bagitahu yang saya akan kena gout...apabila dia tekan bahagian bawah buku lali kaki saya...saya berasa sakit sangat apabila di tekan begitu kuat.adakah tu tanda saya akan kena gout..??? Saya menjadi tertanya2....
suliana yusof suliana yusof 02 January, 2017
Info yang sangat membantu.