Makanan Sedap Punca Utama Gemuk

Makanan Sedap Punca Utama Anda Gemuk. Untuk 'kaki makan', berikut adalah senarai makanan lazat Malaysia yang perlu anda kurangkan pengambilannya disebabkan ianya boleh membuat anda menjadi gemuk.

Makanan Sedap Punca Utama Gemuk

Anda perlu tahu kandungan dalam setiap makanan - kalori, nutrisi, lemak, dan sebagainya sebagai panduan untuk sentiasa cergas dan sihat.
donut
Donut

1. Nasi Lemak

Kegemaran setiap rakyat Malaysia. Hidangan nasi lemak (mengandungi karbohidrat, protein, lemak) lebih kurang 390 kalori tak termasuk sambal, telur rebus, ikan bilis dan kekacang. Hidangan lengkap lebih kurang 450-500 kalori. Kalau anda makan nasi lemak bertambah dan kadang kadang ada ayam goreng (240 kalori), sambal sotong(170 kalori) atau lauk yang lain, rasa-rasa boleh jadi gemuk tak?

roti canai
Roti canai

2. Roti Canai

Paling digemari kerana senang & paling cepat. Order sahaja di kedai mamak. Satu keping roti canai bersamaan dengan 300 kalori. Kalau anda makan dua keping dah 600 kalori, itu baru hidangan sarapan pagi. Bayangkan kalau berlari di treadmill atau jogging, kenalah berlari dalam 90min barulah terbakar 600 kalori.

3. Nasi Goreng

Biasanya satu pinggan dalam 630 kalori. Kerana nasi tersebut digoreng, ditambah pula dengan ayam dan telur serta sedikit sayur, menjadikan nasi goreng kurang seimbang. Nilai kalori tinggi lebih kepada lemak dan karbohidrat. Kalau nak makan, cuba jangan lebih segenggam tangan.

4. Ais krim

Ais krim memang sedap! Lagi-lagi dengan cuaca di Malaysia yang panas.  Tetapi ingat, ais krim tinggi lemak dan gula serta kalori – dua scoop ais krim pun dah 380 kalori. Macam mana tu?

5. Burger

Burger memang tinggi kalori. Daging kisar tinggi nilai lemak. Satu hidangan burger biasanya lebih 475 kalori. Biasanya makan ada keju, sos cili, mayonis, kadang kadang special sikit ada telur. Campur semua agak agak berapa kalori? Banyak tu

6. Mee kari

Hidangan mee dengan sup kari, santan, kerang, bebola daging dsbnya. Memang menyelerakan! Kalori lebih kurang 500. Kalau teringin juga, apa salahnya ganti dengan mee sup, baru 380 kalori.

7. Makanan bergoreng

Rata-rata kebanyakan makanan bergoreng. Sekeping pisang goreng pun dah 170 kalori. Makanan seperti ini tak sesuai sebab digoreng mengunakan minyak (1g fat : 9 kalori) dan lagi-lagi kalau dipakai minyak yang sama. Jadi kalau boleh kurangkan makanan bergoreng, cari alternatif lain(rebus, panggang dll)

8. Susu Pekat Manis

Macam-macam brand ada. Susu penuh krim ini sememangnya kurang elok untuk anda! Kandungan lemak tinggi dan walaupun ia ada sumber kalsium, dinasihatkan menggantikannya dengan kurang kandungan lemak atau rendah lemak. Satu sudu susu pekat manis biasa mengandungi dalam 60kcal.

9. Roti Manis dan Donut

Kadang kadang orang salah sangka roti tidak memberi kesan kegemukan apa apa. Tetapi roti manis seperti roti krim dan coklat memang tinggi dengan kandungan lemak dan karbohidrat. Alternatif boleh cuba roti wholemeal.

10. Mayonis

Suku cawan mayonis mengandungi 360 kalori (40g lemak). Memang kurang sihat jika anda penggemar mayonis yang tegar. Jadi kurangkan!

Sebenarnya makanan yang disenaraikan ini tak menggemukkan pun, cuma bergantung kepada anda berapa banyak anda makan dan kuantiti yang diambil. Jika anda makan tanpa mengambil kira kalori, lemak lemak yang terkandung dalamnya, maka itu boleh consider makanan yang anda ambil itu menggemukkan diri anda sendiri.

Jadi anda harus kawal pemakanan dan tahu bagai mana sukatan kalori setiap hari dan yang paling penting selalu bersenam untuk mempraktikan gaya hidup yang sihat. Bolehlah sambung balik makan....

1 comment... add one now

Nia Nia 20 Januari, 2016
Penulisan yang baik. Blog pun cantik. Hehe btw, boleh ke blog saya untuk info-info kekal cantik dan slim-melim.

>>> Yang GEMUKK Nak KURUS?! <<<

.