Panduan Doa Ringkas Selepas Solat

Panduan Doa Ringkas Selepas Solat. Berikut disertakan bacaan doa ringkas selepas solat fardu beserta bacaan dalam rumi untuk panduan dan rujukan semua...moga ianya bermanfaat. Ianya mudah dihafal dan marilah sama-sama kita amalkan.
doa ringkas


Anak Terlalu Nakal? Klik Disini!

Doa Ringkas Selepas Solat 1


Doa Ringkas Selepas Solat Dalam rumi :

Bis-milla-hirrahma-nirrahim
Alhamdu lillahi rabbil ‘alamin. Allahumma solliwasallim ‘ala saiyidina Muhammadiw wa’ala a-lihi wasah-bihi ajma ‘in.
Allahumma inna nas-alukal’afwa wal-’afiah, wal-mu’afatad-da-imah, fiddi-ni waddun-ya wal-a-khirah.
Allahumma ah-sin, ‘aqibatana fil-umuri kulliha, wa-ajirna min khizyid dun-ya wa’azabil a-khirah.
Allahumma inna nas-aluka minal khairi kullihi, ‘a-jiliji wa-a-jilihi, ma-’alimna minhu wama lam na’lam. Wana’uzubika minas-syarri kullihi, ‘a-jiliji wa-a-jilihi, ma-’alimna minhu wama lam na’lam. Rabbana a-tina fiddun-ya hasanataw-wafil a-khirati hasanataw-waqina ‘azaban nar.
Wasollallahu ‘ala saiyidina Muhammadiw-wa’ala a-lihi wasahbihi-wasallam. 

Maksudnya :
Dengan nama Allah yang Pemurah lagi Maha Penyayang
Segala Puji bagi Allah Tuhan Pentadbir Seluruh alam. Ya Allah, kurniakanlah rahmat dan sejahtera atas penghulu kami Muhammad serta keluarga dan sahabatnya. Ya Allah, kami pohon kepadamMu kemaafan dan afiat, kesejahteraan selamanya dalam agama, dunia dan akhirat. Ya Allah, baikanlah kesudahan kami pada segala perkara dan jauhkanlah kami dari kehinaan dunia serta siksa akhirat. Ya Allah, kami mohon padaMu segala kebaikan samada lambat atau cepat, yang kami ketahui dan tidak kami ketahui. Dan kami berlindung kepadaMu dari segala bahaya samada lambat atau cepat yang kami ketahui atau tidak kami ketahui. Ya Tuhan Kami, kurniakanlah kepada kami kebajikan di dunia dan akhirat serta jauhilah kami dari siksa neraka. Dan Allah, limpahkanlah rahmat serta sejahtarakanlah junjungan kami Muhammad, keluarga serta sahabat-sahabat Baginda.

Doa Ringkas Selepas Solat 2

Dalam Rumi 
 
Bismillah hir'rahma nirra'him Alhamdulillah hirob bil a'lamin Wassola tuwas sala mua'la saidina Muhammadinn asrofin mursalin, wa'ala alihi wasob bihi ajma'in Allahumma ahyiina bil iiman, wa'amit naa bil iiman, waiz kholnaal jannata maal iiman waad khilnal jannata ma al iiman 
Allahummarfirlana, zunubana, waliwaa lidainaa, warham humaa, kama rob baya naa sokhiroo Allahummaah timlana bi'khusnil khotimah, wala tahtim tahtam alaina bisuu ii' khotimah Robbana laa tuziq qulubana, baq daiz hadaitana, wahab lana min ladun kharohmah, in'naka antal wahab Robbana a'tina fid'dun yaa hasanah, wafil a' khirotil hasanah, waqinaa azab'bannar Wasollallah huala saidina Muhammad, wa'ala a'lihi wasobihi was'salam Walham dulillah hirob'bil a'lamiin - 
See more at: http://www.doaharian.mytoha.net/2013/04/doa-selepas-solat-ringkas.html#sthash.dS1xYkRZ.dpuf

Maksudnya:


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. 

Segala puji bagi Allah Tuhan pentadbir seluruh alam. Selawat dan sejahtera semoga dilimpahkan ke atas junjungan besar Nabi Muhammad yang semulia-mulia pesuruh-Nya, serta ke atas keluarga dan sekalian sahabat-sahabatnya. 

Ya Allah, wahai Tuhan kami, hidupkan kami dengan iman, matikan kami dalam iman, serta masukkan kami ke dalam syurga bersama-sama iman. 

Ya Allah, ya Tuhan kami, ampunilah segala dosa kesalahan kami dan dosa-dosa kesalahan kedua ibu bapa kami, serta kesihanilah kedua ibu bapa kami sebagaimana mereka berdua mengasihani kami semasa masih kecil. 

Ya Allah, akhirilah umur kami dengan kesudahan yang baik dan janganlah kiranya Engkau akhirkan umur kami dengan kesudahan yang tidak baik. 

Ya Allah, ya Tuhan kami, janganlah kiranya Engkau pesongkan iman kami sesudah Engkau kurniakan kepada kami petunjuk. Anugerahilah kami rahmat kerana sesungguhnya Engkau Maha Pengurnia. 

Wahai Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia ini dan juga di akhirat, dan peliharalah kami daripada azab neraka. 

Semoga Allah mencucuri rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhammad dan ke atas seluruh keluarga dan sahabat-sahabat baginda. Dan segala puji itu tertentu bagi Allah, Tuhan pentadbir seluruh alam.

Video Panduan Doa Ringkas Selepas Solat



{ 64 comments.. read them below or add one }

Carlos Santiago Carlos Santiago 30 Jun, 2013
good info. aku reshared info ni.

admin
bankami.net
Sangjuara Sangjuara 19 September, 2013
Alhamdulilah...minta untuk diguna admin.
ghafar latiff ghafar latiff 18 Oktober, 2013
mohon untuk cetakan untuk kegunaan peribadi. tq
JUALAN EMAS JUALAN EMAS 19 Januari, 2014
Alhamduliallah minta kebenaran utk dcetak.am8nnn
Papa Hamata Papa Hamata 25 Januari, 2014
ade beberape kesalahan dlm rumi. boleh tolong betulkan? sy keliru mane satu yg betul. terima kasih..
Rossa Calla Rossa Calla 25 Januari, 2014
Jualan Emas, betulkah seperti diperbetulkan ini yang tuan maksudkan?
Wafiyo Safios Wafiyo Safios 04 Februari, 2014
Maaf bertanya,doa rumi yg dibetulkan tu pasti ke?saya kurang jawi lbih pandu pada rumi..maaf ingin kepastian
cd cd 04 Mac, 2014
tq,,boleh digunakan. dh betul rasanya apa yg telah diperbetulkan tu
khairul anwar khairul anwar 04 Mac, 2014
terima kasih,,boleh dijadikan doa selepas solat.amin.
Hafizul Izwan Hafizul Izwan 27 Mac, 2014
mintak kebenaran dicetak admin
Fadhil Rusli Fadhil Rusli 28 April, 2014
mohon copy... untuk kegunaan peribadi sahaja...
Kamal Mal Kamal Mal 01 Mei, 2014
Mohon minta kebenaran copy
KuIrfanKu KuIrfanKu 10 Mei, 2014
Saya masih keliru. Doa solat yg pertama tidak sama dgn yg rumi. Sila perbetulkan, terima kasih.
"Wana’uzubika minas-syarri kullihi" dan "'a-jiliji wa-a-jilihi"
Rossa Calla Rossa Calla 10 Mei, 2014
Minta jasa baik tuan untuk memeperbetulkan apa yang salah TQ
mybest mybest 29 Mei, 2014
mohon copy utk peribadi...
On track invesment - AJAK 0193812099 On track invesment - AJAK 0193812099 11 Jun, 2014
as'salam mohon copy utk diri dan perkongsian jua..
cintaHati alya cintaHati alya 14 Julai, 2014
assalamualaikum admin, minta kebenaran untuk copy doa untuk kegunaan peribadi dan perkongsian. terima kasih
Rossa Calla Rossa Calla 14 Julai, 2014
silakan ....tiada masalah
Tanpa Nama Tanpa Nama 15 Ogos, 2014
senang je nk tau betul ke tak...awk download bacaan ni kat you tube pastu awk dgr n tgk bacaan yg ditulis betul ke tak...itu cara saya sbb sy pun tak pandai mngaji...
wardah wardah 09 Oktober, 2014
makasih , artikelnya bagus dan sangat membantu buat yang ingin belajar do'a setelah sholat
suplemen makanan suplemen makanan 10 Oktober, 2014
Trimakash admin, saya jadi terbantu gara-gara postingan ini, mksh banyak yaa
ezad rahmat ezad rahmat 15 Oktober, 2014
kenapa pada jawi bacaan nya berbunyi "wala tahtam alaina"? tapi tuan terjemah dlm rumi "wala tahtim alaina? mohon pencerahan.. tq
Rossa Calla Rossa Calla 16 Oktober, 2014
"wala tahtim alaina...sila lihat video doa yang kedua
Tanpa Nama Tanpa Nama 22 Oktober, 2014
"Waliwaa lidaina" atau "Waliwaa lidina" ? Minta penjelasan
Tanpa Nama Tanpa Nama 26 Oktober, 2014
mohon copy ya admin
Tanpa Nama Tanpa Nama 27 Oktober, 2014
macam mana mahu copy utk print yea , boleh tolong ???
Rossa Calla Rossa Calla 27 Oktober, 2014
tolong bagi email address nnt saya email
titan titan 19 November, 2014
perkongsian yang menarik.

mesti ramai orang cari doa ni.
Tanpa Nama Tanpa Nama 18 Disember, 2014
Assalamualaikum. Mohon copy ya admin
Bintang Sukan Bintang Sukan 20 Disember, 2014
Perkongsian yang bermanfaat, TQ
wan izzah wan izzah 04 Januari, 2015
Assalamualaikum. Mohon copy ya admin. Terima kasih
Tanpa Nama Tanpa Nama 06 Januari, 2015
As Salam..mohon copy dan diamalkan, terima kasih..moga Tuhan memberkati kita semua, aminnnn
RESEP ENAK RESEP ENAK 08 Januari, 2015
terima kasih gan,, sangat bermanfaat bagi saya dan hamba muslim
Tanpa Nama Tanpa Nama 19 Januari, 2015
terima kasih banyak-banyak kerana doa ni ...

- hamba Alah yang cuba untuk kembali ke jalannya semula
Tanpa Nama Tanpa Nama 29 Januari, 2015
mohon salinan
Tanpa Nama Tanpa Nama 09 Februari, 2015
Mohon copy yee.terima kasih
Andy Zs Andy Zs 30 Mac, 2015
mohon copy dan diguna. tq
Umi Nadhira Umi Nadhira 22 Mei, 2015
macam mne nak copy and print ? help me admin .
Tanpa Nama Tanpa Nama 27 Mei, 2015
faham maksud dan amalkan...insyallah lagi senang untuk hafal
crazee chisa crazee chisa 28 Mei, 2015
minta kebenaran untuk save dan hafalan
Aznam Aznam 11 Jun, 2015
Thank you admin... Mohon digunakan utk solat seharian...
Muhamad Faiz Muhamad Faiz 17 Ogos, 2015
Alhamdulillah..terima kasih..mohon pakai Dan simpan dalam HP..
NAPSTER CABINET NAPSTER CABINET 05 Oktober, 2015
Admin mohon izin untuk koleksi peribadi...
mr hasbullah abu kassim, kb,pa mr hasbullah abu kassim, kb,pa 05 Oktober, 2015
tkasih.mohon kebenaran halal ilmu,Tn.
honorer honorer 28 November, 2015
postingan yg bagus, mksh pak admin sdh berbagi, salam
Idea Berita Idea Berita 30 November, 2015
Mohon share doa ringkas selepas solat ini
Mynews Mynews 02 Januari, 2016
Alhamdulillah saya copy & hafal
Tanpa Nama Tanpa Nama 05 Januari, 2016
mohon copy... untuk kegunaan peribadi
Hamba Allah Hamba Allah 05 Januari, 2016
Mohon di share..tq
Tanpa Nama Tanpa Nama 15 Mac, 2016
mintak kebenaran dicetak admin
Amer Amirah Amer Amirah 29 Mac, 2016
saya minta izin untuk print admin, thankss
Stamina Dewasa Stamina Dewasa 19 April, 2016
Terimakasih gan saya sangat terbantu dengan dengan panduan doa doanya salam kunjungan balik
obat klg asli