Contoh Soalan Dan Jawapan Kertas 3 Sejarah SPM

Contoh Soalan / Panduan Jawapan / Cara Menjawab Kertas 3 Sejarah SPM (Tingkatan 4 dan 5). Berikut dikongsikan koleksi contoh soalan dan skema jawapan Sejarah Kertas 3 SPM buat panduan pelajar dalam membuat persediaan peperiksaan. Untuk makluman pihak Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) telah mengeluarkan tema umum atau tajuk soalan bagi Sejarah Kertas 3 SPMU 2016 bulan Jun bertajuk Perkembangan Di Eropah Dan Kesannya Terhadap Ekonomi Negara. 

skema Jawapan Kertas 3 Sejarah SPM

Manakala tema umum SPM 2015 pula adalah Kemunculan dan Perkembangan Nasionalisme Sehingga Perang Dunia Kedua. Tema Umum  yang diberi sebagai persediaan menjawab soalan bagi Tugasan Spesifik  dalam Sejarah 1249/3. 

Contoh/ Skema Jawapan Kertas 3 Sejarah SPM

Berikut dikongsikan Contoh Soalan & Jawapan Kertas 3 SPM 2014 yang disediakan oleh Guru-Guru Sejarah Daerah Sabak Bernam bertajuk Pembinaan Negara dan Bangsa Ke Arah Kemunculan Negara Malaysia Berdaulat.


Dikongsikan juga beberapa skema jawapan Kertas 3 Sejarah tahun-tahun yang lepas. Sila rujuk dan muat turun panduan dengan mengklik link di bawah ini:-
  1. TEMA 3 : Kesedaran Pembinaan Negara Dan Bangsa 
  2. TEMA 2 : Nasionalisme di Malaysia sehingga Perang Dunia Kedua
  3. TEMA 9 : Perkembangan Di Eropah Dan Kesannya Terhadap Ekonomi Negara 
  4. TEMA 11.1 : Pengukuhan Negara Dan Bangsa Malaysia (Bab 6 Tingkatan 5)
  5. TEMA 11.1 : Pembinaan Negara dan Bangsa Malaysia  (Bab 4 Tingkatan 5)
  6. TEMA 10.1 : Kemunculan Dan Perkembangan Nasionalisme Di Asia Tenggara : Nasionalisme di Malaysia Sehingga Perang Dunia Kedua (Bab 1 Tingkatan 5)
  7. TEMA 11 : Pembinaan Negara dan Bangsa Ke Arah Kemunculan Negara Malaysia Berdaulat 

TEMA 11 : Pembentukan Malaysia

Soalan Tugasan Spesifik Pada Hari Peperiksaan

Penubuhan negara bangsa Malaysia yang berdaulat telah melalui pelbagai rintangan dan cabaran. Walau bagaimanapun, segala rintangan dan cabaran itu telah dapat diatasi sehingga Malaysia berjaya menjadi sebuah negara yang berkembang pesat dari aspek politik, ekonomi dan sosial. Berdasarkan fakta yang diperoleh, bincangkan sejarah pembentukan Malaysia sebagai sebuah negara bangsa yang berdaulat.
Jawapan hendaklah berdasarkan aspek berikut:
skema Jawapan Kertas 3 Sejarah SPM

Sumber

Semoga Contoh Soalan Dan Jawapan Kertas 3 Sejarah SPM ini boleh dijadikan panduan buat pelajar SPM semua.

6 comments.. read them below or add one

Tanpa Nama Tanpa Nama 09 Mei, 2015
Hafiz Coolman Hafiz Coolman 23 Oktober, 2015
Ada kesalahan typo disitu. Tajuk itu dituju pada SPM 2014, bukan 2015
alyana natasya alyana natasya 16 Ogos, 2016
ada tak contoh soalan dan skema jawapan bab 8 tingkatan 5. untuk kertas 3 . kalau ada boleh inform saya.. pleaseee alyananatasya99@gmail.com