Panduan Dan Contoh Soalan Ujian MEdSI Terkini

Panduan Dan Contoh Soalan Ujian MEdSI Terkini. Ujian MEdSI atau Ujian Malaysian Educators Selection Inventory (MEdSI) adalah salah satu ujian pemilihan untuk kemasukan ke Program Pengajian Pendidikan Lepasan STPM/ Setaraf ke Institut Pengajian Tinggi Awam. Ujian MEdSI bertujuan untuk mengukur kualiti intrinsic calon guru dari segi Personaliti, Minat Kerjaya, Nilai Integriti and Kecerdasan Emosi. 

MEdSI telah digubal oleh Jawatankuasa Pembinaan Instrumen MEdSI yang terdiri daripada sekumpulan pakar dari Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA)

Contoh Soalan Ujian MEdSI Terkini

Maklumat yang diperolehi dari pengukuran/ujian ini digunakan untuk memilih calon guru yang sesuai untuk kemasukan ke program pendidikan di IPTA.
Contoh Soalan Ujian MEdSI

Kelayakan Menduduki Ujian MEdSI 

Calon-calon yang bercadang untuk memohon ujian MEdSI harus mempunyai kelayakan berikut iaitu lepasan STPM/setaraf untuk mengikuti PROGRAM IJAZAH SARJANA MUDA PENDIDIKAN  dan memiliki Ijazah Sarjana Muda untuk mengikuti PROGRAM DIPLOMA PENDIDIKAN LEPASAN IJAZAH (DPLI) di IPTA.

Hanya calon-calon yang mempunyai kelayakan seperti yang  tersebut di atas akan dipertimbangkan oleh  Jabatan Pengajian Tinggi, Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia (JPT, KPTM) untuk menduduki ujian MEdSI.

 

Format Ujian MedSi

Mengandungi 300 soalan dan dijawab dalam masa 1 Jam
Mempunyai 4 bahagian

 • Bhg 1 : Personaliti 110 item
 • Bhg 2 : Minat kerjaya 60 item
 • Bhg 3 : Nilai intergriti 70 item
 • Bhg 4 : Kecerdasan emosi 60 item
Medsi adalah berbentuk aneka pilihan
 1. Calon boleh menyemak sama ada LAYAK atau TIDAK untuk menduduki MEdSI di laman Web http://akademik.upsi.edu.my/kemasukan/medsi.html
 2. NAMA TEMPAT untuk menduduki MEdSI adalah DIPILIH OLEH CALON SENDIRI ketika mengisi permohonan on-line kemasukan pelajar melalui laman web UPU
 3. SEMAKAN TEMPAT menduduki juga melalui laman web UPSI
 4. TIADA BAYARAN DIKENAKAN untuk menduduki MEdSI.
 5. MEdSI hanyalah untuk calon-calon yang memohon Program Pendidikan pada pilihan 1 dan 2 sahaja ketika permohonan on-line dahulu.
 6. Ujian MEdSI adalah ujian personaliti untuk menguji MINAT CALON TERHADAP PROFESSION KEGURUAN, INTEGRITI, KECERDASAN EMOSI dan PERSONALITI GURU.
 7. Soalan ujian MEdSI mengandungi 300 SOALAN dan perlu dijawab dalam masa 1 JAM.
 8. JAWAPAN perlu diberi dalam bentuk YA atau TIDAK sahaja.
 9. Ujian MEdSI hanya diadakan apabila pengambilan pelajar dibuka dan secara AUTOMATIK ujian MEdSI akan ditawarkan jika calon memohon Program Pendidikan pada pilihan 1 dan 2 bergantung kepada kelayakan calon samada memenuhi syarat program yang dipohon atau tidak.
 10. Ujian MEdSI hanya SAH untuk sekali menduduki sahaja.
 11. Ujian MEdSI adalah ujian khas kepada calon-calon yang memohon kemasukan ke Program Pendidikan seperti ISMP (Ijazah Sarjana Muda Pendidikan) dan DPLI (Diploma Pendidikan Lepasan Ijazah).
Ujian MEdSI adalah ujian personaliti untuk menguji MINAT CALON TERHADAP PROFESSION KEGURUAN, INTEGRITI, KECERDASAN EMOSI dan PERSONALITI GURU. so, yang memohon tu mestilah minat untuk jadi guru, betul tak?

Soalan ujian MEdSI mengandungi 300 SOALAN dan perlu dijawab dalam masa 1 JAM.
JAWAPAN perlu diberi dalam bentuk YA atau TIDAK sahaja. 1 soalan bersamaan dengan masa 12 saat untuk menjawab.


Contoh Soalan Dan Panduan Ujian Medsi

Panduan Dan Contoh Soalan Ujian MEdSI

Panduan Dan Contoh Soalan Ujian MEdSI


Panduan Dan Contoh Soalan Ujian MEdSI


Panduan Dan Contoh Soalan Ujian MEdSI

Semoga perkongsian Panduan Dan Contoh Soalan Ujian MEdSI Terkini ini bermanfaat buat semua calon. Semoga anda berjaya dalam Ujian Medsi ini nanti dengan cemerlang.

{ 10 comments.. read them below or add one }

Anonymous Anonymous 21 May, 2015
thanks akak .. serious sangat2 membantu .. doakan saya dan rakan2 berjaya dalam menduduki ujian medsi sabtu ni dan layak untuk temuduga dan seterusnya mendapat kos yg kami minat ini :)
Sophea Sophea 24 May, 2017
lepas ujian MEdSI ni, ada temuduga tak?
Dewi Donald Dewi Donald 26 May, 2017
Salam..mana nk dpt contoh2 soalan ya.. 29/5 ni ada ujisn medsi.. pls help me
Nurul Aina Su Nurul Aina Su 26 May, 2017
Utk tahun ni ada medsi kedua tak?
fazwan azmi fazwan azmi 26 May, 2017
medsi ada dua sesi ka ?
Izzuddin Jauffery Izzuddin Jauffery 27 May, 2017
cepatnya saya 31 gudluck semoga berjaya..
Nooratiqah Abdul Latif Nooratiqah Abdul Latif 28 May, 2017
Hari Isnin tanggal 25/5 ni sy akan mnduduki ujian Medsi. Info diatas amat mmbantu sy dn mnjadikn sy lebih jelas serta faham akan apa itu Ujian Medsi. Trima kasih bnyak-bnyak 😊
Anonymous Anonymous 28 May, 2017
awalnya... saya 30 Mei. atb
Azirah Aht Azirah Aht 31 May, 2017
you guys have any tips regarding this medsi test?? can you share?