SAPS Ibu Bapa Semakan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah

Semakan SAPS Online Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah NKRA. Bagaimana Semak SAPS Ibu Bapa keputusan peperiksaan anak anda secara online? Ibu bapa atau penjaga kepada murid sekolah kini boleh membuat semakan keputusan peperiksaan melalui laman web Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS) NKRA. 

Keputusan Peperiksaan yang boleh disemak termasuk Peperiksaan Pertengahan Tahun, Peperiksaan Akhir Tahun, peperiksaan percubaan UPSR, PT3/PMR dan SPM. Semakan keputusan Ujian 1 dan 2 juga boleh disemak secara online tetapi keputusan sebenar UPSR, PT3 dan SPM tidak boleh disemak menggunakan sistem SAPS. 

semakan saps ibu bapa

Semakan SAPS Ibu Bapa : Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah

Sistem Semakan SAPS IbuBapa ini akan memaparkan slip keputusan serta markah peperiksaan pelajar, lantas ianya memudahkan para ibubapa untuk memantau prestasi akademik anak masing-masing. Butang Papar Slip Keputusan akan memaparkan keputusan terperinci ujian atau peperiksaan seperti markah, gred, kedudukan dalam kelas, peratusan dan lain-lain lagi.

Sistem SAPS Semakan Ibu Bapa ini menyediakan semakan bagi darjah 1 hingga darjah 6 untuk sekolah rendah. Manakala bagi sekolah menengah pula ianya menyediakan semakan bagi Tingkatan 1, 2, 3, 4 dan 5. Untuk keputusan peperiksaan terkini, sila pastikan anda membuat semakan SAPS IbuBapa selepas markah diisi atau dikemaskini oleh guru.

Cara Buat Semakan SAPS Ibu Bapa Online

Sila ikuti langkah-langkah di bawah untuk membuat semakan SAPS. Pertama sekali pergi ke laman web SAPS dan klik SAPS Untuk Semakan Ibubapa untuk ke menu utama.
  1. Masukkan nombor kad pengenalan atau sijil lahir pelajar (tanpa dash "-" atau space).
  2. Pilih samada Sekolah Rendah atau Sekolah Menengah dan pilih Tahun peperiksaan.
  3. Klik butang Semak Laporan, dan anda akan dibawa submenu seperti paparan di bawah
  4. Pilih jenis peperiksaan ingin disemak, samada Ujian, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Peperiksaan Akhir Tahun, peperiksaan percubaan UPSR, PMR/PT3 serta SPM dan sebagainya.
  5. Kemudian klik Papar Slip Keputusan atau untuk paparan yang lebih terperinci, klik Papar Markah Peperiksaan.

Terdapat juga applikasi mobile di Android untuk membuat Semakan SAPS online. SAPS Ibu Bapa - Semakan Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah Ibu Bapa SAPS NKRA Online adalah Aplikasi yang dibangunkan untuk memudahkan pelajar dan ibu bapa melakukan semakan dan mengetahui keputusan markah peperiksaan sekolah rendah dan menengah.
  • Sila muat turun dan pasang aplikasi ini di SAPS Android untuk semak sendiri keputusan peperiksaan sekolah anak anda secara online

Tarikh Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS 2017

Berikut dikongsikan Tarikh Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS untuk tahun 2017. Ianya untuk Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah di Malaysia. Tarikh Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS 2017 ini ada memaparkan jenis peperiksaan, tarikh mula dan akhir key in markah.
tarikh kemasukan markah peperiksaan saps 2017

Cara Hubungi

Semoga perkhidmatan ini dapat membantu meningkatkan prestasi akademik para pelajar secara tidak langsung. Untuk sebarang pertanyaan, sila hubungi :-


TALIAN SEMENTARA : 012-6497579 Waktu operasi helpdesk SAPS Isnin - Jumaat 8:30 pg - 5:00 ptg (kecuali cuti umum) Rehat 1:00 ptg - 2:00 ptg (kecuali hari jumaat 12:15 t/hari - 2:45 ptg)

* Nota

Semakan keputusan peperiksaan UPSR, PT3 dan SPM tidak boleh disemak melalui SAPS NKRA. Keputusan peperiksaan berkenaan boleh diperolehi di sekolah masing-masing dan juga melalui semakan online SPPAT
Julat Gred Markah Baru Peperiksaan Dan Ujian Terkini

Terdapat perubahan dalam sistem gred baru pemarkahan peperiksaan dan ujian persekolahan tahun 2016 seperti makluman dari Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah (SAPS). Perubahan dalam julat gred ini melibatkan tiga peringkat pembelajaran iaitu :-

  1. Julat Gred Sekolah Rendah (SR) 2016
  2. Julat Gred Menengah Rendah (MR) 2016
  3. Julat Gred Menengah Atas (MA) 2016

Untuk maklumat lanjut sila layari Julat Gred Markah Baru Peperiksaan Dan Ujian 2017.

Moga sistem Semakan SAPS Ibu Bapa ini bermanfaat dalam melihat dan mengikuti perkembangan pembelajaran anak-anak kita semua. Moga semuanya berjaya.

{ 9 comments.. read them below or add one }

motor juragan motor juragan 09 Oktober, 2014
Tutorialnya berikan kemudahan buat orang-orang yang butuh..thanks
titan titan 19 November, 2014
yang sedihnya, masih ramai lagi mak bapak tak tahu benda ni.

dan masih ramai lagi yang mak bapak yang tak tahu camana nak buat semakan nih..
niem Sfya niem Sfya 07 November, 2015
Mcm x guna juga,bukannya up todate pon..skrg ni nak check pun yg klr keptusan awal tahun juga...exam akhir tahun dah 2 minggu berlalu tp blum update lg..
Sani Sani 05 Disember, 2015
Mudah bila ada SAPS ni.. Boleh check dimana-mana sahaja.
Tanpa Nama Tanpa Nama 07 Disember, 2015
dah keluar keputusan pt3 2015 ke tak boleh cek ni
Tanpa Nama Tanpa Nama 21 Disember, 2015
Err...kenapa keputusan pt3 dah lama keluar pun..masih tak boleh cek result...macam mana kalau nak cek...takde pun pilihan utk semak UPSR,PT3 &SPM ..Tolong jawab pls
Tanpa Nama Tanpa Nama 22 Disember, 2015
belajar elok nah semua
MySemakan MySemakan 24 Mei, 2016
Sistem SAPs ini memudahkan ibu bapa dalam mengetahui keputusan peperiksaan anak mereka
SAPS Ibu Bapa SAPS Ibu Bapa 26 Mei, 2017
Semakan SAPS Ibu Bapa NKRA perlu ditambah baik lagi untuk penggunaan terbaik buat ibu bapa dan penjaga