Lafaz Takbir Hari Raya Aidilfitri Dan Aidiladha

Lafaz Takbir Hari Raya Aidilfitri Dan Aidiladha. Berikut dikongsikan cara lafaz atau bacaan takbir raya buat panduan umat Islam yang akan menyambut Hari Raya Puasa 2016 Aidilfitri pada 6 Julai 2016. 1 Syawal merupakan tarikh yang istimewa buat umat Islam setelah melaksanakan puasa sebulan Ramadhan. Bertakbir pada tarikh 1 Syawal bersempena Aidilfitri merupakan suatu amalan yang disyariatkan. Takbir pada hari Aidilfitri bermula ketika terlihatnya hilal (anak bulan) dan berakhir setelah selesainya kemuncak hari raya, iaitu ketika imam selesai berkhutbah.

Takbir Hari Raya Dalam Rumi

Cara Lafaz Takbir Hari Raya

Hari Raya Aidilfitri hendaklah disambut dengan acara-acara yang ditunjukkan oleh Al-Quran dan Al-Sunnah, iaitu:

a. Membanyakkan Ucapan Takbir

Firman Allah: "Dan sempurnakanlah ibadah puasa kamu mengikut bilangan hari dalam bulan Ramadhan (29 atau 30 hari), dan bertakbirlah (membesarkan Allah) atas petunjuk-Nya yang diberikan kepadamu, supaya kamu bersyukur." (AlBaqarah : 185) Sabda Rasullullah s.a.w. pula: "Hiasilah Hari Raya kamu dengan takbir dan tahmid." Di dalam kitab-kitab Fiqh dijelaskan, takbir hari raya itu terbahagi kepada dua:

1. Takbir Mursal: Ia sunat dilafazkan sama ada oleh orang yang bermukim atau musafir, di masjid atau di jalan, dengan cara duduk atau berdiri, di pasar-pasar, di rumah-rumah kediaman dan sebagainya. Waktunya bermula dari ghurub matahari akhir Ramadhan dan berterusan sepanjang malam Hari Raya hingga solat 'Id didirikan pada esok hari. Demikian juga bagi Takbir 'Id Al-Adhha (Hari Raya Qurban) sunat dilafazkan sepanjang malam hingga esok harinya ketika solat 'Id Al-Adhha dilaksanakan.

2. Takbir Muqaiyad: Iaitu takbir yang terikat dengan waktu-waktu solat. Jelasnya ia sunat dilafazkan setiap kali selesai solat. Waktunya bermula selepas Subuh hari Arafah (hari ke-9) dan berakhir selepas Asar 13 Zulhijjah.

Lafaz Takbir Hari Raya Aidilfitri Dan Aidiladha

Takbir Hari Raya


Takbir Hari Raya Dalam Rumi


Kepentingan Takbir

Bertakbir dianggap penting sebagai:
  1. Satu syiar bagi menzahirkan rasa gembira dan tanda bersyukur kepada Allah.
  2. Tanda kemenangan melawan hawa nafsu mazmumah sepanjang Ramadan.
  3. Lambang penyatuan dan kekuatan ummah melalui roh takbir, kerana umat Islam, membesarkan Allah dan melaungkan takbir yang sama di seluruh dunia.
  4. Laungan takbir menyejukkan jiwa, menenangkan fikiran dan melapangkan hati untuk bermaafan.
  5. Takbir dan tahmid dianggap penyubur ukhuwah dalam mengukuhkan ikatan jalinan persaudaraan umat Islam.
Semoga panduan Lafaz Takbir Hari Raya Aidilfitri Dan Aidiladha ini bermanfaat buat semua.

0 comment... add one now