Harga Rokok Turun Ke Harga Asal Bermula 22 September 2014

Harga Rokok Turun Ke Harga Asal Bermula 22 September 2014 | Perokok kini boleh menarik nafas lega kerana dua syarikat rokok terbesar di Malaysia telah membuat keputusan untuk menyemak semula harga rokok mereka yang diumumkan dua minggu lalu. Langkah mengejutkan oleh syarikat-syarikat, British American Tobacco (Malaysia) Bhd (BAT), dan JT International Bhd (JTI), datang selepas saingan Philip Morris (Malaysia) Sdn Bhd telah menongkah arus dengan mengekalkan harga minggu lepas. 
rokok turun dunhill
Antara jenama ternama rokok yang bakal diturunkan harga RM1 kepada RM12 sekotak adalah dari BAT iaitu jenama Dunhill, Benson & Hedges serta Kent dan dari JTI iaitu jenama Mevius, Salem, Winston dan Camel.

Spekulasi bertiup kencang dalam industri semakan harga terkini oleh BAT dan JTI mungkin disebabkan oleh faktor "Philip Morris" yang mengekalkan harga . 

Seorang pemerhati industri berkata langkah itu boleh dibuat selepas memerhatikan trend pengguna berikutan kenaikan harga RM1. 

"Ramai perokok beralih kepada jenama di bawah Philip Morris kseperti Malboro erana kenaikan harga sebelum ini," kata pemerhati. 

Walau bagaimanapun, pengarah urusan BAT Stefano Clini menegaskan bahawa langkah itu bagi memastikan syarikat kekal berdaya saing. 

"Kenaikan harga terakhir kami (diumumkan pada 8 September) adalah untuk meringankan beban tekanan kos inflasi dikuatkan oleh kehilangan progresif volum domestik undang-undang selama bertahun-tahun untuk perdagangan haram, penurunan dalam kontrak pembuatan dan jumlah keseluruhan saluran perdagangan dan pengedaran yang sangat kompetitif. 

"Dalam usaha untuk kekal berdaya saing, kami telah membuat keputusan untuk kembali kepada harga kami sebelum 8 September," kata beliau dalam satu kenyataan semalam.

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI

0 comment... add one now