Jonker Walk Bakal Ditutup Kepada Lalu Lintas Kenderaan

Jonker Walk Bakal Ditutup Kepada Lalu Lintas Kenderaan | MELAKA: Ikon tempat pelancongan 'Jonker Walk' mungkin akan kembali ke masa gemilang sebelum ini apabila rancangan untuk menutup jalan di kawasan itu kepada lalu lintas dilaksanakan.

Jonker walkDokumen yang berkaitan dengan wajah baru tarikan pelancongan yang popular, aspek pelesenan dan cadangan untuk kembali kepada sistem di mana peniaga-peniaga dikehendaki memperbaharui lesen perniagaan mereka setiap tahun dan bukan tiga bulan sedang dimuktamadkan dan tidak lama lagi akan dihantar ke pejabat Ketua Menteri. 

Pengerusi Pengangkutan Negeri dan Jawatankuasa Pemulihan Projek, Lim Ban Hong berkata perancangan bagi memastikan operasi Jonker Walk ini tercapai seperti di rancang sedang berjalan dan dijangka dapat diselesaikan dalam tempoh beberapa bulan akan datang bagi membolehkan peniaga-peniaga yang beroperasi pada waktu puncak akhir tahun dapat berniaga tanpa sebarang kesulitan. 

"Saya telah membawa pegawai-pegawai dari pelbagai agensi ke Jonker Walk untuk mempercepatkan penutupan jalan kepada lalu lintas pada hujung minggu dan hari cuti," katanya semalam di Rumah Awam Pulau Gadong di sini di mana beliau menghadiri aduan mengenai risiko yang ditimbulkan oleh kenderaan berat. 

Lim, yang telah ditugaskan oleh Ketua Menteri untuk melihat keperluan peniaga-peniaga ', berkata beliau gembira dengan kerjasama pihak yang terlibat. 

"Ada yang tidak sabar-sabar untuk kita mengisytiharkan penutupan itu kepada lalu lintas secepat mungkin tetapi saya memberi jaminan kepada mereka bahawa saya akan melakukan yang terbaik.

Beliau berkata pegawai-pegawai kerajaan negeri telah mula mengumpul maklum balas daripada peniaga-peniaga berikut komitmen oleh Ketua Menteri untuk mengubah jalan warisan ini menjadi salah satu destinasi pelancongan terkemuka di negara ini. 

Tahun lepas, terdapat bantahan ke atas sistem yang membenarkan trafik ke Jonker Walk dan tunjuk perasaan oleh peniaga berlangsung selama kira-kira 400 hari.

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI

1 comment... add one now

Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid 25 September, 2014
baguslah supaya tak sesak sangat kann?