Permohonan Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2015 Tingkatan 1 Dan 4

Permohonan Kemasukan Ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) 2015 Tingkatan 1 & 4 
Permohonan kemasukan ke SBP 2015 masih belum diumumkan lagi oleh Kementerian Pendidikan Malaysia. Tahun 2014, permohonan telah dibuka pada 1 September 2013 hingga 15 Oktober 2013.

* Permohonan Tingkatan 1 telah dibuka bermula 1 Oktober hingga 30 Oktober 2014 - LINK APPLIKASI PERMOHONAN

SEMAKAN KEPUTUSAN TAWARAN PERMOHONAN SBP 2015 TINGKATAN 1 ONLINE DI SEMAKAN SBP 2015

SEMAKAN KEPUTUSAN TAWARAN PERMOHONAN SBP 2015 TINGKATAN 1 ONLINE DI SEMAKAN SBP TING 4 2015

Kemudian Klik PERMOHONAN untuk memulakan permohonan secara online

* Nota - Permohonan Kemasukan Ke Tingkatan 4 akan dibuka pada 1 Disember hingga 30 Disember 2014.  LINK APPLIKASI DI SINI

Permohonan SBP 2016 Ting 1 dan 4 Klik SINI

Sila layari laman web http://public.moe.gov.my/ atau KPM di Portal Rasmi KPM untuk sebarang keterangan lanjut setelah pengumuman dibuat.

Permohonan Kemasukan Ke SBP 2015 Tingkatan 1 Dan 4



Senarai Sekolah Berasrama Penuh Di Malaysia

Anda boleh semak di SINI 


PANDUAN PERMOHONAN KEMASUKAN MURID KE SEKOLAH BERASRAMA PENUH (SBP)KEMENTERIAN PENDIDIKAN MALAYSIA DIPETIK DARI LAMAN WEB KPM
  1. Permohonan hanya secara online melalui laman web KPM http://www.moe.gov.my

SYARAT PEMILIHAN TINGKATAN SATU (1)
  1. Murid mestilah warganegara Malaysia;
  2. Murid Sekolah Kebangsaan;
  3. Murid mencapai 5A dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR). Kriteria berikut boleh dipertimbangkan ke SBP iaitu :
  1. murid mencapai sekurang-kurangnya 4A 1B serta aktif sukan atau permainan sekurang-kurangnya mewakilinegeri ke peringkat kebangsaan.
  2. murid dari keluarga miskin berpendapatan di bawah Paras Garis Kemiskinan (Kumpulan Miskin Tegar)mendapat sekurang-kurangnya     3A 2B dalam UPSR dan
  1. Aktif dalam kokurikulum.

SYARAT PEMILIHAN TINGKATAN EMPAT (4)
  1. Murid mestilah warganegara Malaysia;
  2. Bersekolah di Sekolah Kerajaan atau Sekolah Bantuan Kerajaan ; dan
  3. Kelayakan akademik keputusan PT3 seperti berikut :-
  • Memperoleh 7A atau 6A (termasuk Bahasa Melayu, Sains, Bahasa Inggeris dan Matematik dalam peperiksaan PT3 2014. 
  • Memperoleh Gred A bagi mata pelajaran Sains dan Matematik
  • Mata pelajaran Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris masing-masing ditaksir secara ujian bertulis dan ujian lisan ; dan
  1. Aktif dalam kokurikulum

TAWARAN INI HANYA SAH SEKIRANYA MURID MEMENUHI
SYARAT-SYARAT SEPERTI BERIKUT:
  1. Murid mestilah warganegara Malaysia.
  2. Lulus pemeriksaan kesihatan oleh doktor yang bertauliah, sihat tubuh badan dan bebas daripada sebarang penyakit kronik, lelah (asthma) atau penyakit berjangkit.
  3. Bersetuju menerima Sekolah Berasrama Penuh yang ditawarkan dan menerima aliran yang ditetapkan.
  4. Bersetuju mematuhi sepenuhnya semua peraturan dan arahan Sekolah Berasrama Penuh yang berkaitan.
KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI

{ 62 comments.. read them below or add one }

Tanpa Nama Tanpa Nama 18 September, 2014
terima kasih. doakan saya straight A's untuk pt3 :)
Tanpa Nama Tanpa Nama 29 September, 2014
info yang amat berguna (y) . Doakan saya mendapat straight A's PT3 :')
Tanpa Nama Tanpa Nama 01 Oktober, 2014
nak tanya sikit... pasal laman web yg blh memohom bagi ting. 4?? sbab nampak yang ting.1 shj...
Rossa Calla Rossa Calla 01 Oktober, 2014
Applikasi permohonan Ting 4 masih belum di buka lagi
Tanpa Nama Tanpa Nama 02 Oktober, 2014
Assalamualaikum wth. Tumpang tanya, utk permohonan SBP online, salinan dokumen ko-k dan lain2 berkaitan perlu dihantar bila ye? adakah masa dipanggil temuduga sahaja?
Azreen Barudin Azreen Barudin 04 Oktober, 2014
so keputusan kemasukan form 1 2015 sbp selalunya bulan berapa?
Rossa Calla Rossa Calla 05 Oktober, 2014
Dec 2014 utk Ting 1 manakala Jan 2015 utk Ting 4
Tanpa Nama Tanpa Nama 07 Oktober, 2014
Adakah permohonan atas talian ini perlu disertakan bersama permohonan secara penghantaran pos? Perlukah juga disertakan segala perakuan penglibatan kokurikulum dalam penghantaran pos tersebut? Mohon pencerahan
Tanpa Nama Tanpa Nama 07 Oktober, 2014
Thanks for the information. Glad to know about that. I really wanted to go for sbp. Pray for me so i can gain straight A's
Tanpa Nama Tanpa Nama 08 Oktober, 2014
hai... i am very confident to face the examination pt3 soon ... please wish for my succesful straight's A because i really want to study at sbp..god willing:-
Tanpa Nama Tanpa Nama 11 Oktober, 2014
knpe permohonan untk form 4 tk bkk lg???
Tanpa Nama Tanpa Nama 11 Oktober, 2014
Saya nak tanya permohonan untuk ke sekolah tingkatan 4 bila akan dibuka.. Dan apakah laman webnya untuk permohonan..
Rossa Calla Rossa Calla 11 Oktober, 2014
Permohonan ke Ting 4 masih belum dibuka, mungkin disebabkan faktor pertukaran peperiksaan dari PMR ke PT3
Tanpa Nama Tanpa Nama 20 Oktober, 2014
D.sejahtera...saya dah beberapa kali cuba untuk daftarkan sekolah berasrama penuh anak saya melalui applikasi yang diberi oleh guru sekolah anak iaitu http//public.moe.gov.com.my tapi tiada apa yang didapati di laman itu...Ada cara/kaedah/website lain ke yang boleh selesaikannya ?
Rossa Calla Rossa Calla 20 Oktober, 2014
klik link ini http://apps5.moe.gov.my/permohonansst1/spat1_2015/log_masuk.cfm
Tanpa Nama Tanpa Nama 26 Oktober, 2014
Bila permohonan Sekolah Berasrama Penuh utk form 4 dibuka??
Sazmie Yaacob Sazmie Yaacob 27 Oktober, 2014
Tolong siasat soalan diatas tarikh oct.26 at 4.53pm, tq
Rossa Calla Rossa Calla 27 Oktober, 2014
seperti yg diberitahu sebelum ini, permohonan form 4 masih belum dibuka lagi mungkin atas faktor pertukaran peperiksaan dari pmr ke pt3
Kurosaki Pesa Kurosaki Pesa 04 November, 2014
bila permohonan SBP ting 4 dibuka ???
Rossa Calla Rossa Calla 05 November, 2014
1 Disember 2014. Refer article ini
http://rossacalla.blogspot.com/2014/11/permohonan-ke-sbp-2015-tingkatan-4.html
Tanpa Nama Tanpa Nama 18 November, 2014
Utk form 1 salinan sijil2 kne hntar jg ke sptutnya masa mmohon dlu tu
Tanpa Nama Tanpa Nama 24 November, 2014
Dari SbP nk ke sbp boleh ke
Tanpa Nama Tanpa Nama 27 November, 2014
Salam..nk tanya kalau terlepas isian pertama mcm mna? Ad ke isian kedua? Siapa tahu tarikh?
Tanpa Nama Tanpa Nama 28 November, 2014
bru nk mohon bleh ke
Rossa Calla Rossa Calla 28 November, 2014
Tingkatan 1 sudah ditutup
Ting 4 belum lagi dibuka mungkin 1 disember
Kay Majid Kay Majid 28 November, 2014
Perlu ke htr sujil utk f1
ibu ibu 02 Disember, 2014
agak2 student 4a1b ada peluang ke sbp tak?
Rossa Calla Rossa Calla 02 Disember, 2014
boleh cuba tapi mungkin sukar sikit, kena aktif dalam koko
Tanpa Nama Tanpa Nama 02 Disember, 2014
Kita sedia maklum pd tahun 2014, keseluruhan result bg UPSR menurun... adakah pihak KPM still stick pd 5A atau 4A1B (terpilih shj) utk pemilihan ke SBP??
Tanpa Nama Tanpa Nama 05 Disember, 2014
Bila keputusan ke sekolah menengah untuk Ting. 1 2015 keluar ye ?
Rossa Calla Rossa Calla 05 Disember, 2014
dijangka pada minggu ketiga bulan dis 2014
Rossa Calla Rossa Calla 05 Disember, 2014
yg tepat lagi 10 dis 2014 rujuk di sini
http://rossacalla.blogspot.com/2014/11/semakan-permohonan-sbp-2015-tingkatan-1.html
Tanpa Nama Tanpa Nama 08 Disember, 2014
saya nak tanya, semua pemohon sbp utk ting 1 di panggil interview ke? bagaimana dgn pemohon yg tdk dipanggil intetview?
arolabelladona arolabelladona 08 Disember, 2014
Adik sy terlepas interview utk sbp di sk tun fatimah baru2 ini..mcm mna? Ada peluang lain x?
Tanpa Nama Tanpa Nama 09 Disember, 2014
x sabar untuk mnungu kpusan prmohonan ke sbp untuk F 1,,yg akn dumumkan nanti,, moga2 dpt tawaran
Tanpa Nama Tanpa Nama 10 Disember, 2014
Dec ?dlm tarikh bila tu.agaknya keputusannya keluar
Tanpa Nama Tanpa Nama 11 Disember, 2014
Sbp pun ada interview ke untuk form4? Macam form1, ada interview but yg terpilih je ke?
Tanpa Nama Tanpa Nama 11 Disember, 2014
Form 4 pny ada intervirw ke
Tanpa Nama Tanpa Nama 15 Disember, 2014
Semakan sbp utk tingkatan 1 minggu ke 3 bln disember 2014.skrg dh masuk minggu ke 3 tp.knp xde lg keluar keputusannya
Tanpa Nama Tanpa Nama 18 Disember, 2014
Penat dah mencari semakan ke sbp 2015....kata 10hb,18hb minggu ke 3 bln 12 sampai sekarang tk jumpa pun,kenapa lambat sangat.....
Tanpa Nama Tanpa Nama 18 Disember, 2014
Lama lg nk kn tggu...
Tanpa Nama Tanpa Nama 20 Disember, 2014
X kuar lg ke semakan ke sbp f1 2015...bl tarikh sbnr ni...
Tanpa Nama Tanpa Nama 22 Disember, 2014
saya nak tanya. permohonan sbp untuk tingkatan 4 perlu atau tidak untuk diposkn macam permohonan mrsm tingkatan 4? lepas saya cetak tiada arahan seterusnya. hanya minta tanda tangan pemohon dan tarikh . mohon admin boleh bantu ya. saya tengah pening ni.
Tanpa Nama Tanpa Nama 22 Disember, 2014
mohon jelaskan apa yang perlu saya buat lps mencetak boring permohonan ke sbp ting4 .
Shah Shah 22 Disember, 2014
Keputusan semakan ke tingkatan 1, esok 23/12
Shah Shah 22 Disember, 2014
Pengalaman saya adalah printout tersebut di hantar ke sekolah pilihan agar kita dapat shortlisted utk temuduga pilihan pengetua sahaja. Nama masih dalam list online
Shah Shah 22 Disember, 2014
Utk MRSM bila anda telah pos sijil pastikan bawa salinan sijil yg disahkan apabila temuduga. Semasa anak saya pergi temuduga, ramai yg beritahu sijil dah pos tapi bahagian pendaftaran perlukannya. Bawa salinan print out kemana anak anda diarahkan temuduga kerana tempohari ramai pelajar namanya tiada dalam senarai termasuk anak saya
Pelangi senja Pelangi senja 23 Disember, 2014
sijil xperlu pos ke mrsm... cuma bawa sijil yg telah disahkn SMS intrvw shj
athirah athirah 30 Disember, 2014
Saya pun sama x tahu nak buat apa ,saya simpan je kertas tu,tapi kwn saya kata kena pos ke sekolah yg dimohon ,tapi seingat saya lepas saya cetak tu dia x ada suruhnprint ke mana- mana, saya rasa kita ena cetak sebagai bukti kota dah memohon jee,jadi saya simpan jer kertas tu
Tanpa Nama Tanpa Nama 30 Disember, 2014
Saya pun sama x tahu nak buat apa ,saya simpan je kertas tu,tapi kwn saya kata kena pos ke sekolah yg dimohon ,tapi seingat saya lepas saya cetak tu dia x ada suruhnprint ke mana- mana, saya rasa kita ena cetak sebagai bukti kota dah memohon jee,jadi saya simpan jer kertas tu
Tanpa Nama Tanpa Nama 30 Disember, 2014
Hantar macammana ya? Hantar bersama dokumen Dan sijil ke?
Tanpa Nama Tanpa Nama 09 Januari, 2015
Nak tanye boleh ? Agak agak, sm sains kota tinggi , ada bnyk kekosongan tak ? Hmm
Tanpa Nama Tanpa Nama 11 Januari, 2015
mcm ne nk tau diterima atau tidak ke sbp?
nieza nieza 22 Mac, 2015
Nak tanya keputusan rayuan sbp tingkatan 4 pt3 dah keluar ke?
نبيلا عذامن نبيلا عذامن 13 September, 2015
Kalau murid dari SRA boleh masuk tak??UPSR ada ambil.Kalau wakil sekolah untuk mssm sahaja boleh masuk??matematik dan sains perlu dapat A juga ke??kalau matematik atau sains dapat B tak boleh masuk?Soalan sains untuk UPSR pada tahun ini terlalu banyak KBAT dan agak susah untuk mendapat A..Sains pada tahun ini adalah subject killer manakala pada tahun lepas bahasa inggris ialah subject killer..mohon setiap soalan yang saya tujukan dijawab..sekian,شكرا
Tanpa Nama Tanpa Nama 23 Oktober, 2015
Rsenye xleh la
syafiqah azman syafiqah azman 25 November, 2015
adakah semua calon SBP perlu ditemuduga?
Tanpa Nama Tanpa Nama 21 Disember, 2015
mohon penjelasan macam mana nak tengok markah online pajsk?[-(

Rossa Calla Rossa Calla 21 Disember, 2015
Boleh rujuk di sini http://www.panduanmalaysia.com/2015/02/semakan-markah-kokurikulum-pelajar-online.html