Anda Tidak Boleh Menangkap Saya, Saya Seorang Datuk!

polis road block
Gambar hiasan-road block
"Anda tidak boleh menangkap saya, saya seorang Datuk!" Ini kata seorang suspek yang sedang digari oleh pihak polis selepas episod kejar mengejar dengan kelajuan tinggi dari Nilai ke Serdang, awal pagi semalam. 

Suspek berusia 33 tahun itu, mendakwa dirinya seorang "Datuk" dan merupakan seorang peguam serta merupakan rakan kepada pemimpin politik pembangkang dalam usaha jelas untuk mengelak daripada ditangkap. 

"Datuk" kemudiannya menendang kenderaan polis, mengutuk polis dan menghentak kepala kepada pegawai polis. 

Ketua Polis Daerah Sepang, Supt Mohd Yusoff Awang berkata, polis mulanya cuba menangkap suspek dan dua lagi rakannya di dalam kereta Mercedes Benz berwarna 'Gold' berhampiran Hentian Nilai R & R di Lebuhraya Seremban pada 3.20 pagi, Isnin kerana kereta suspek mempunyai cermin yang sangat gelap. 

Beliau berkata pasukan peronda empat lelaki membunyikan siren kenderaan mereka ketika cuba untuk mendapatkan kereta suspek berhenti. 

Beliau berkata, pasukan peronda dari Serdang mepintas kereta suspek apabila ia menghala ke Universiti Putra Malaysia. 

"Pegawai-pegawai keluar dengan senjata api dan mengarahkan pemandu di dalam kereta untuk melangkah keluar dan berbaring di atas tanah. Sementara pegawai meletakkan gari pada suspek, suspek mendakwa dia seorang 'Datuk' dan menyatakan yang dia bekerja di sebuah firma undang-undang dan merupakan kawan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim, "kata Supt Mohd Yusoff, yang menambah bahawa polis percaya suspek cuba berbaring melepaskan diri dari ditangkap. 

Beliau berkata kedua-dua penumpang lain dalam Mercedes kemudian keluar dari kenderaan untuk merakam kejadian menggunakan telefon pintar mereka, dengan mendakwa bahawa polis telah "memprovokasi mereka". 

Polis kemudian mengheret tiga suspek ke Balai Polis Sri Serdang, di mana "Datuk" itu terus memberi masalah kepada pegawai polis yang cuba untuk memproses penangkapannya. 

"Dia terus menjerit dan meludah ke salah seorang daripada pegawai polis. Suspek enggan bekerjasama dan berlaku kekecohan, "kata Supt Mohd Yusoff. 

Ketiga-tiga suspek, yang berasal dari Seremban, kemudiannya dibebaskan dengan jaminan polis dan disiasat di bawah Seksyen 186 Kanun Keseksaan kerana menghalang penjawat awam daripada menjalankan tugas-tugasnya.

The Star online

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI

0 comment... add one now