Gaji Permulaan RM2,500 Cukup Untuk Graduan Baru?

Gaji Permulaan RM2,500 Cukup Untuk Graduan Baru? | Gaji permulaan RM2,500 untuk graduan yang baru sahaja memasuki dunia pekerjaan adalah memadai selagi mereka dapat menguruskan kewangan mereka dengan baik dan hidup mengikut kemampuan mereka. 
Gaji Permulaan RM2,500
Pakar Ekonomi dan Pengurusan Kewangan berkata gaji permulaan ini boleh dianggap munasabah memandangkan graduan baru tidak mempunyai kemahiran atau pengalaman dan majikan yang mengambil tidak mahu ambil risiko menggunakan mereka. 

Ketua Bahagian Pendidikan daripada Credit Counseling and Debt Management Agency(AKPK), Mohd Adnan Anan Abdullah mengatakan bahawa pemboros yang mempunyai gaji yang lebih sedikit daripada RM2,500 juga tidak akan mencukupi. 

"Sama ada cukup atau tidak bergantung kepada profil individu seseorang. Katakanlah di Kuala Lumpur, jika seseorang makan di luar setiap hari ia boleh menelan kos sehingga RM30 sehari, dan perbelanjaan akan lebih besar jika seseorang mempunyai tabiat seperti merokok". 

Selain itu, beliau menasihatkan mereka yang baru sahaja mula bekerja tidak harus terburu-buru membeli kemewahan seperti kereta. Mereka harus menstabilkan kedudukan kewangan mereka terlebih dahulu. "Memiliki sebuah kereta pada usia yang sangat muda memang 'cool' tetapi kita tidak harus lupa bagi kos pemilikan yang terlibat - bahan api, tol, bayaran letak kereta, penyelenggaraan dan perlindungan insurans apabila dilonggokkan kesemuanya boleh menjadi besar," katanya. 

Satu kajian mengenai pencari kerja melalui portal pekerjaan tempatan mendapati bahawa pemegang ijazah merasakan gaji RM2,500 tidak mencukupi dengan 77 peratus daripada 2,062 responden tidak dapat menyimpan selepas menghabiskannya pada keperluan asas utama. 

Kira-kira 60 peratus daripada responden menjangkakan gaji permulaan RM3,500, manakala 30 peratus daripada mereka meminta RM6,500. Majikan sebanyak 66% pula menyatakan mereka bersedia untuk membayar antara RM2,500 dan RM2,800 bergantung kepada kelayakan. 

Walau bagaimanapun, Mohd Adnan menafikan gaji RM2,500 tidak mencukupi untuk tabungan dan menyatakan yang penyimpanan 10 peratus daripada pendapatan bulanan seseorang adalah sebahagian daripada pengurusan kewangan yang baik. 

"Penjimatan adalah penting, tetapi memerlukan disiplin kewangan yang sukar dan ketabahan, dan boleh dilakukan dengan berbagai cara seperti melalui unit amanah atau akaun bank berasingan. Selagi terdapat lebihan dalam akaun bank seseorang, mereka akan tergoda untuk berbelanja, dengan itu simpanan mestilah dilakukan secara terpaksa untuk masa depan ", katanya. 

Pengarah Eksekutif Persekutuan Majikan Malaysia, Shamsuddin Bardan menyatakan gaji RM2,500 boleh dianggap sebagai munasabah untuk graduan yang tidak mempunyai pengalaman dan hakikat bahawa majikan perlu menghabiskan untuk mengajar mereka pada alam pekerjaan. 

"Mereka harus sedar bahawa peluang pekerjaan adalah terhad dan jika mereka terlalu mendesak untuk gaji yang tinggi, mereka mungkin berakhir menjadi penganggur. 

"Oleh itu, mengambil pandangan yang positif serta melihat pekerjaan pertama sebagai peluang untuk mendapatkan pengetahuan, dan selepas mendapat beberapa pengalaman mereka boleh 'menguji pasaran' di tempat-tempat lain. Tiada kewajipan bagi seseorang untuk tetap setia kepada majikan". 

Shamsuddin menambah bahawa jika mereka cemerlang, bersama-sama dengan kualiti tambahan seperti kemahiran komunikasi yang baik, jangan terkejut majikan sendiri memberi kenaikan gaji dalam masa yang singkat. 

Majikan juga sedar bahawa mereka dengan mudah boleh kehilangan pekerja yang baik jika mereka tidak diberi ganjaran sewajarnya. 

Seorang pensyarah ekonomi di Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Profesor Dr Shazali Abu Mansor berkongsi pandangan yang sama dengan Shamsuddin. 

Prof Shazali berkata graduan perlu menganggap diri mereka sebagai masih menjalani latihan praktikal pada pekerjaan pertama mereka. 

"Yang penting di sini ialah kesabaran. Jika semasa latihan praktikal anda, anda boleh menaiki bas, mengapa tidak melakukan perkara yang sama sekarang? Jangan berfikir bahawa sebaik sahaja anda mula bekerja anda telah lupa bagaimana anda hidup sebagai seorang pelajar". 

Ahli jawatankuasa bagi kelompok ekonomi dan pengurusan Majlis Profesor Negara, Profesor Dr Samsinar Md Sidin berkata, pekerja yang lebih muda, terutama mereka yang tinggal di bandar-bandar, perlu berbelanja secara berhemat. 

"Ada kalanya ia adalah lebih baik untuk menyewa bilik berhampiran tempat kerja, walaupun ia mungkin mahal adalah lebih baik daripada perjalanan yang jauh, kerana ini juga membantu untuk mengelakkan pembaziran masa dan tenaga", katanya. 

Pensyarah di fakulti ekonomi dan pentadbiran Universiti Putra Malaysia (UPM) berkata ibu bapa boleh membantu dari segi kewangan di peringkat awal. 

"Sebahagian daripada mereka yang baru menamatkan pengajian juga melakukan kerja sambilan, termasuk berniaga dalam talian, namun mereka perlu memastikan pekerjaan utama mereka tidak terjejas. Jangan buang apa-apa peluang," katanya. 

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI

0 comment... add one now