Jadual Cuti Umum Negeri Johor 2017

Senarai Hari Kelepasan Am Negeri Johor 2017. Perhatian dan panduan buat penduduk Negeri Johor Darul TakzimBerikut dikongsikan Jadual Cuti Umum Negeri Johor 2017 (senarai Hari Kelepasan Am). Senarai cuti yang dikongsikan boleh dijadikan panduan dalam merancang aktiviti kehidupan termasuk percutian bersama keluarga, mengadakan aktiviti lain dan sebagainya. Kalendar cuti umum Malaysia 2017 beserta tarikh cuti sekolah boleh dirujuk di CUTI MALAYSIA 2017.


hari kelepasan am johor 2017


Jadual Cuti Umum Negeri Johor 2017 (Hari Kelepasan Am Johor)

Berikut adalah informasi penting berkenaan dengan hari kelepasan am Negeri Johor untuk tahun 2017. Jadual mengandungi jenis hari kelepasan am, tarikh dan hari. Untuk makluman, cuti hujung minggu Johor (weekend) adalah pada hari Jumaat dan Sabtu.  


Hari Kelepasan Am Tarikh Hari
Tahun Baru Cina28 & 29 JanuariSabtu & Ahad
Hari Thaipusam **9 Februari Khamis
Hari Keputeraan D.Y.M.M Sultan Johor **23 MacKhamis
Hari Pekerja1 MeiIsnin
Hari Wesak10 MeiRabu
Awal Ramadhan *27 MeiSabtu
Hari Keputeraan Sri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong3 Jun 29 JulaiSabtu
Hari Raya Puasa *25 & 26 JunAhad & Isnin
Hari Kebangsaan31 OgosKhamis
Hari Raya Haji (Hari Raya Qurban) 1438H *1 SeptemberJumaat
Hari Malaysia16 SeptemberSabtu
Awal Muharram (Maal Hijrah) 1439H21 SeptemberKhamis
Hari Deepavali *18 OktoberRabu
Hol Almarhum Sultan Iskandar **26 OktoberKhamis
Hari Keputeraan Nabi Muhammad S.A.W. (Maulidur Rasul)1 DisemberJumaat
Hari Krismas25 DisemberIsnin

Nota

  1. Apabila Hari Kelepasan jatuh pada Hari Kelepasan Mingguan (Jumaat) atau Hari Kelepasan yang lain, maka hari tersebut digantikan dengan hari bekerja berikutnya dan jika hari yang kemudiannya itu pula merupakan Hari Kelepasan, maka hari yang berikutnya dijadikan Hari Kelepasan.
  2. Jika Hari Kelepasan Am jatuh pada hari Sabtu ianya tidak diganti dengan hari berikutnya.
Sumber 

Nampaknya, kebanyakkan cuti jatuh pada hari Khamis. Oleh itu, penduduk Johor mempunyai tempoh cuti hujung minggu yang panjang. Jika anda ada merancang ke negara jiran bersebelahan iaitu Singapura, anda boleh merujuk tarikh cuti umum dan sekolah di Singapura 2017.

Semoga Jadual Cuti Umum Negeri Johor 2017 ini akan memudahkan lagi perancangan anda seisi keluarga. Selain itu tarikh cuti ini boleh membantu anda dalam memilih destinasi pelancongan, menempah hotel dan sebagainya pada tarikh yang bersesuaian.

0 comment... add one now