Ramai Penunggang Motosikal Berkuasa Tinggi Punyai Sikap Buruk Di Jalan Raya

'Ramai penunggang motosikal besar berkuasa tinggi mempunyai sikap yang buruk di jalan raya '

Kemungkinan berlakunya kecelakaan atau kemalangan amat tinggi apabila terdapat perilaku sembrono di jalan raya, dan lebih malang lagi, sikap buruk ini banyak berlaku di jalan raya Malaysia sekarang. 

Sikap Buruk Di Jalan RayaIni adalah pendapat dari penunggang motosikal berpengalaman seperti presiden Kumpulan Pemilik Motosikal Harley (HOG) Malaysia Chapter, Choo Kai Mun. 

"Kelab ini menekankan penunggangan yang selamat dalam satu konvoi dan utamakan disiplin di jalan raya. Apabila kita berada dalam sesuatu konvoi, kita mempunyai marshal yang mengetuai perjalanan, kata Choo, 53, yang juga memiliki sebuah Honda Gold Wing selain Harley selepas hampir menunggang selama 19 tahun. 

"Saya rasa majoriti penunggang super bike di sini tidak ada disiplin. Ketika kita sedang menunggang dalam konvoi (Harley), mereka memotong masuk dan keluar sesuka hati, dan sengaja memperlajukan pecutan untuk menunjuk-nunjuk. 

"Ia hanya datang dari sikap yang tidak baik kepada kita (pemilik Harley)," kata beliau sambil menambah bahawa penunggang Harley yang baru kadang-kadang bingung dengan gangguan yang tidak diinginkan ini terhadap konvoi mereka. 

Choo, yang kebetulan sedang menunggang dalam konvoi Harley pada hari Ahad, berkata konvoi itu tidak berapa jauh dengan beberapa penunggang motosikal dalam konvoi yang lain yang menyaksikan beberapa anggotanya yang terlibat dalam kemalangan Ahad lalu di Lebuh Raya Karak seperti dilaporkan di SINI. 

Presiden Super Bikers Club (SBCM) Malaysia, Che Wan Mohamed Azuar Wan Daud pula berkata, penunggang motosikal muda mempunyai kecenderungan untuk menunjuk-nunjuk, walaupun mereka tidak dapat mengawal motosikal dengan baik lagi. 

"Penunggang muda cuba untuk mengalahkan antara satu sama lain, sementara penunggang yang lebih tua dan berpengalaman masih mengekalkan etika dan tahu tahap kelajuan yang sepatutnya," kata Wan Azuar, 51, yang menambah bahawa Lebuhraya Karak bukan tempat yang selamat untuk memecut. 

Seorang lagi pelumba motor besar Low Boon Tat, 45, berkata ramai pelumba muda mempunyai sikap yang buruk terhadap keselamatan jalan raya dan kesopanan. 

"Banyak suka mengejar satu sama lain dan menunjuk-nunjuk," katanya.

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI


0 comment... add one now