Ridhuan Tee Beri Amaran Kepada Masyarakat Cina Malaysia

Ridhuan Tee Abdullah
Ridhuan Tee Beri Amaran Kepada Masyarakat Cina MalaysiaKolumnis kontroversi Riduan Tee Abdullah telah memberi amaran kepada masyarakat Cina agar tidak terus memberi tekanan kepada kerajaan dengan meminta lebih banyak permintaan. Keadaan ini akan hanya akan mendorong kebangkitan kumpulan hak lebih ekstrem Melayu seperti Perkasa dan ISMA. 

Dengan isu kontroversi mengenai sekolah-sekolah Cina, beliau berkata walaupun kerajaan telah memutuskan untuk mengekalkan pendidikan vernakular, ia terus menjadi topik hangat pada perhimpunan agung MCA baru-baru ini. 

"Waktu itu perkara lain yang dibincangkan ada yang menyentuh isu-isu sensitif seperti kedudukan istimewa Islam dan orang Melayu," katanya. 

"Saya sungguh-sungguh berharap bahawa masyarakat Cina Malaysia akan berhenti dan tidak terus terlalu menuntut atau memberi tekanan ke atas pemerintah terlalu banyak. Jika tidak, lebih banyak Perkasa dan ISMA pasti akan muncul. "

Dalam ruang terbarunya di Sinar Harian, penulis Muslim Cina ini mencadangkan agar kerajaan mengenakan peraturan yang bertujuan untuk menjadikan pelajar-pelajar Cina belajar Bahasa Malaysia untuk memastikan integrasi mereka ke dalam masyarakat Malaysia. 

Beliau mencadangkan sekurang-kurangnya dua jam sehari untuk pelajaran Bahasa Malaysia yang diajar dalam bahasa kebangsaan. 

"MCA masih mengagung-agungkan bahasa kebangsaan negara asing hanya kerana keluarga mereka datang dari negara itu," katanya, sambil menambah bahawa orang-orang Cina takut diasimilasikan seperti mereka berada di Thailand, Indonesia dan Filipina.
"Malah, orang asing dari Bangladesh dan Myanmar lebih fasih dalam Bahasa Malaysia daripada beberapa orang Cina Malaysia." 

Beliau juga berkata orang India Malaysia seolah-olah lebih berjaya daripada rakan senegara Cina Malaysia dalam mempelajari bahasa kebangsaan. 

"Orang Melayu akan lebih mudah untuk bergaul dengan orang-orang India kerana mereka berkongsi bahasa dan dengan itu boleh memahami antara satu sama lain," tambahnya. 

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI


0 comment... add one now