Tiada Lagi Subsidi Petrol RON95 Untuk Golongan Berpendapatan Tinggi

subsidi petrol ron95Tiada Lagi Subsidi Petrol RON95 Untuk Golongan Berpendapatan Tinggi | Golongan berpendapatan tinggi perlu mula membayar harga pasaran bagi petrol RON95, sementara mereka dalam golongan berpendapatan rendah akan terus menikmati kadar subsidi semasa apabila mekanisme rasionalisasi subsidi petrol dilaksanakan pada bulan Jun 2015. 

Kadar pasaran semasa bagi RON95 adalah RM2.58 seliter, manakala harga subsidi ialah RM2.30 seliter. 

Timbalan Menteri Kewangan, Datuk Ahmad Maslan berkata, mekanisme yang mungkin melibatkan penggunaan MyKad atau kad-kad lain, masih dalam kajian Kementerian Kewangan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan . 

"Bagi golongan berpendapatan sederhana, mereka bakal menikmati kadar subsidi"

Adalah tidak masuk akal bahawa orang-orang memandu kereta mewah menikmati 75 liter petrol subsidi manakala golongan berpendapatan rendah memiliki 7.5 liter bagi setiap kali mengisi bahan bakar. 

"Apabila sistem untuk diesel subsidi bermula pada bulan Januari, kad fleet akan digunakan untuk pembelian," 

Tambahnya, Kerajaan membelanjakan RM23.5bil subsidi bahan api pada tahun 2009. 

Ketika ditanya sama ada kerajaan akan memberikan subsidi secara menyeluruh kepada semua rakyat Malaysia sehingga takat penggunaan tertentu, memandangkan negara ini adalah negara penghasil minyak, beliau berkata masih ada masa untuk mengkaji dan keputusan akan diumumkan kemudian. 

Ia telah berkata bahawa Malaysia mengeluarkan 700 tong minyak berkualiti tinggi sehari untuk eksport manakala mengimport 600 tong minyak biasa untuk kegunaan umum. 

0 comment... add one now