Toyota Tarik Balik 1.75 Juta Kenderaan Di Seluruh Dunia

toyota crown majestaToyota Tarik Balik 1.75 Juta Kenderaan Di Seluruh Dunia | Toyota memaklumkan hari ini yang mereka akan menarik balik 1.75 juta kenderaan di seluruh dunia kerana masalah brek dan gangguan lain yang menimbulkan risiko kebakaran. Penarikan balik terbaru ini menambah deretan panggilan yang telah dibuat oleh pembuat kereta terbesar di dunia ini beberapa tahun kebelakangan ini. 

Gergasi Jepun menyatakan wujud tiga masalah dalam beberapa model yang ditarik balik termasuk jenama mewah Lexus dan Crown Majesta. 

Antara isu-isu penarikkan adalah bahagian yang tidak wajar dibentuk dalam sistem brek yang boleh membawa kepada perubahan dalam "rasa" daripada pedal brek dari masa ke masa - satu masalah yang menjejaskan 802,000 kenderaan, kebanyakannya di Jepun dan China, yang dihasilkan di antara Jun 2007 dan Jun 2012 . 

"Brek menjadi tidak berkesan yang menyebabkan prestasi brek secara beransur-ansur merosot," 

Isu yang berasingan yang melibatkan paip penghantaran bahan api pada 759,000 kenderaan, termasuk model Lexus dan Crown Majesta model dibuat antara Januari 2005 dan September 2010, boleh meningkatkan risiko api "dengan kehadiran sumber pencucuhan". 

Lebih separuh daripada kereta yang terjejas telah dijual di Amerika Syarikat. 

Satu masalah lagi dengan 109,000 kereta di Jepun dikaitkan dengan plat bahan api sedutan juga menimbulkan risiko kebakaran, kata firma itu. Kereta-kereta terbabit telah dibuat di antara Oktober 2006 dan Oktober 2014. 

Pengumuman itu dibuat kira-kira empat bulan selepas Toyota menarik balik 2.27 juta kenderaan di seluruh dunia ke atas kecacatan yang disebabkan beg udara gagal untuk berfungsi dalam kemalangan dan yang juga menimbulkan risiko kebakaran.

Toyota telah memanggil balik semula hampir 11 juta kenderaan sejak awal tahun ini, yang sekaligus memberi tamparan hebat kepada Toyota yang terkenal dengan reputasi cemerlang untuk kualiti dan keselamatan. 


KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI


0 comment... add one now