Jawapan
Bidang nyanyian bukanlah bidang yang haram kesemuanya. Ada nyanyian yang baik, mengajak kepada kebaikan akhlak, ketuhanan, keharmonian dan sebagainya. Ada nyanyian yang disebut sebagai nasyid.

Kebiasaannya apabila disebut nasyid, ia membawa tema akhlak mulia dan tema agama. Ada nyanyian yang disebut sebagai qasidah. Dalam qasidah, biasanya ia membawa tema pujian terhadap Nabi SAW. Maka jika nyanyian itu menjaga perkara asas, maka ia adalah harus.

Namun, nyanyian yang ada pada hari ini tidak menepati kaedah syarak. Isu pakaian yang tidak menutup aurat adalah antara perkara penting yang mesti diberi perhatian. Lagu-lagu yang sekadar mengajak kepada cinta, seks bebas, tiada tuhan, agama itu merosakkan dan sebagainya.

Oleh itu, jika isi kandungan lagu tidak patuh syariah, maka ia juga wajar diberi perhatian besar.Dalam hal ini, tidak salah untuk melakukan solat Istikharah. Ada nyanyian yang baik dan ada nyanyian yang tidak baik. Maka istikharah adalah antara jalan yang dapat dilakukan agar dapat membuat keputusan yang terbaik. Disebut dalam satu hadis yang bermaksud: “Sesiapa yang beriktikharah maka dia tidak akan menyesal.”

Namun jika nyanyian itu adalah nyanyian yang tidak patuh syariah, maka nyanyian itu adalah salah. Maka istikharah dilakukan dalam perkara yang harus yang tidak menyalahi syariah. Maka ketika itu, tiada keperluan untuk melakukan solat Istikharah - Utusan online