Pasaran Hartanah Di Singapura Makin Merudum

Pasaran Hartanah Di Singapura
Pasaran hartanah di Singapura yang difahamkan semakin merudum kini memberikan satu cabaran yang besar kepada sesetengah pemaju Malaysia yang telah melabur di Singapura untuk mencari pasaran yang baru.

Antara pemaju Malaysia yang mempunyai projek di Singapura termasuklah IOI Properties Group Bhd, kumpulan YTL, Selangor Dredging Properties Bhd (SDB), kumpulan Sunway dan SP Setia Bhd.

Mereka yang telah telah menjual separuh daripada unit mereka boleh menarik nafas lega  terlepas dari kemerosotan harga hartanah terutamanya dalam segmen mewah di lokasi-lokasi yang tertentu. 

Selangor Dredging Properties Bhd mempunyai lima projek di Singapura dan dua projek yang pertama - Jia dan Gilstead Dua - dijual sepenuhnya. Tiga lagi projek mencatatkan penjualan lebih daripada 90% iaitu Okio (98%), Hijauan on Cavanagh (95%) dan The Village (99%).

SP Setia Bhd mempunyai projek 18 Woodsville, di Hulu Seranggon, di mana hanya lima unit tidak dapat dijual, dan Eco Sanctuary. Tiga blok terakhir telah terjual 80%.

Kumpulan YTL yang menawarkan unit villa eksklusif dan terhad di dua projek sebelumnya, Pulau Sandy dan Kasara Budruk, dengan 18 dan 13 unit masing-masing di Sentosa Cove - yang telah habis dijual beberapa tahun yang lalu.

Projek semasa di Orchard Boulevard yang dibeli pada akhir tahun 2007 dengan harga S $ 435mil, atau S $ 2,498 kaki persegi pada setiap nisbah plot, adalah mangsa kepada keadaan pasaran semasa yang lemah.

Kumpulan IOI yang telah melabur di Singapura lebih awal masih mempunyai beberapa projek yang masih belum dipasarkan sepenuhnya. Ia mungkin menghadapi beberapa cabaran besar di sana. Disenaraikan semula pada Januari tahun ini, IOI Properties Group Bhd mempunyai beberapa projek di Singapura yang di buat secara usaha bersama.

Kumpulan IOI antara yang terawal melabur di Singapura, mempunyai strategi yang berbeza daripada pemaju Malaysia yang lain kerana ia mahu menggunakan Singapura sebagai platform untuk usaha perniagaan luar negara mereka. Juga, tidak seperti pemaju Malaysia yang lain yang tertumpu kepada satu projek pada satu masa, ia mempunyai beberapa projek berterusan pada masa yang sama. 

Antara projek terkini IOI termasuk The Trilinq di mana projek ini sedang dalam pembinaan dan dijangka siap pada 2017. Ia mencatatkan jualan kurang daripada 30%.

Kumpulan IOI juga bekerjasama dengan Ho Bee Investments Limited secara 50:50 untuk membangunkan Seascape, yang terdiri daripada 151 rumah pantai eksklusif dengan pemandangan laut ke Southern Islands dan Laut China Selatan. Ho Bee, yang ditubuhkan pada tahun 1987, telah membina portfolio hartanah kediaman, komersil, industri dan bercampur. Ia juga adalah pemain utama dalam industri hartanah di Singapura dan telah disenaraikan di Bursa Saham Singapura sejak 1999. Disiapkan pada tahun 2010, dianggarkan kira-kira satu pertiga daripada 151 unit telah dijual sejak pelancarannya pada tahun 2011.

Pada bulan Januari 2008, kumpulan IOI juga membeli tapak - dikenali sebagai The Koleksi Pinnacle di Sentosa Cove, di mana lokasi semasa Cape Royale terletak - untuk S $ 1,097 bil, atau S $ 1,822 skp nisbah plot. IOI mempunyai pegangan 65% dan Ho Bee, 35%.

IOI Properties juga mempunyai pembangunan bercampur usaha sama dengan City Developments Ltd di Beach Road dikenali sebagai South Beach, pembangunan bercampur RM4 bilion direka oleh arkitek terkenal Sir Norman Foster yang mengandungi unit komersial, hotel dan kediaman.

Pasaran Hartanah Di Singapura Makin Merudum
Satu laporan oleh Maybank Kim Eng meramalkan "sehingga penurunan 15% dalam harga rumah dari pertengahan 2014 hingga akhir 2015" manakala perunding hartanah berkata harga di beberapa lokasi telah menurun sebanyak 30% dari harga pelancaran mereka.

Laporan Bloomberg pada 7 Nov mengatakan harga rumah di Sentosa telah jatuh sebanyak kira-kira 40% sejak tahun 2012, berbanding dengan penurunan 28% pada tahun 2008, tahun kejatuhan Lehman Brothers yang mencetuskan krisis kewangan global.

Penganalisis Ng Wee Siang dari Maybank Kim Eng berkata dalam laporan 27 Okt bahawa "pasaran hartanah tidak merupakan pemandangan yang cantik" dan keadaan "boleh menjadi lebih buruk".

Pengamatan beliau adalah berdasarkan kepada tiga faktor - kadar kekosongan bagi hartanah kediaman bukan landed persendirian, tidak termasuk kondominium eksekutif, telah meningkat kepada 8.3%, tertinggi dalam tempoh lapan tahun.

"Kedua, kadar faedah mula meningkat pada tahun 2015."

Bekalan berlebihan rumah baru - 63,000 unit, di mana 6038 adalah tidak terjual.

Pelabur asing telah membeli hartanah Singapura yang mencakupi 13.8% daripada semua pembelian dari tahun 2005-2011 dengan pembeli dari tanah besar China dan Malaysia merupakan dua kumpulan pembeli yang terbesar. Lapor The Star online

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI

0 comment... add one now