Semakan Keputusan Tawaran SBP 2018 Tingkatan 1 Dan 4 Online

Semakan Keputusan Tawaran Kemasukan SBP 2018 Tingkatan 1 Dan 4 Online. Panduan buat Pemohon murid Darjah 6 yang telah membuat permohonan kemasukan ke SBP 2017 Tingkatan 1 yang telah ditutup pada 19 November 2017 yang lalu. Pemohon boleh mengetahui atau menyemak keputusan permohonan SBP 2018 mereka jangkaan pada minggu kedua Disember 2017 atau selewat-lewatnya 29 Disember 2017. Tarikh tahun lepas adalah 14 Disember 2016 menerusi makluman rasmi KPM.

Sebelum ini, menerusi makluman FAQ SBP 2018, keputusan  pemilihan  dan penempatan  ke Tingkatan  Satu  (1)  SBP akan diumumkan selewat-lewatnya pada 29 Fisember 2017. Keputusan UPSR 2017 telah diumumkan pada 23 November 2017 yang lalu.   
  • Semakan tawaran dan erayuan kemasukan murid ke Tingkatan 1 SBP akan dibuka mulai * akan dikemaskini (14 Disember 2016 sehingga 5 Januari 2017). Untuk Tingkatan 4 pula adalah dari * akan dikemaskini (20 Januari sehingga 5 Februari 2017)
  • Semakan Ujian Layak Menduduki Ujian Kemasukan SBP (Tarikh semakan 30/ 11/2017) klik UKSBP
SBP 2018 Tingkatan 1 Online

Semakan Keputusan Permohonan SBP 2018 Tingkatan 1 Dan 4 Online

Akan dikemaskini. Maklumat semakan di bawah adalah untuk tahun 2017.
  • Tarikh semakan keputusan SBP 2017 dan erayuan Tingkatan 1 adalah dari 14 Disember 2016 sehingga 5 Januari 2017. Semakan erayuan ambilan 2 pada 26 Januari sehingga 12 Februari 2017
  • Tingkatan 4 dari 20 Januari sehingga 5 Februari 2017

Semakan tawaran ke SBP 2017 akan di buka secara online mengikut tarikh berikut di mana pengumuman akan dibuat melalui Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di applikasi e-perkhidmatan berkala di  http://www.moe.gov.my/ .

PERMOHONAN/ SEMAKAN SBP TINGKATAN 1 TAHUN 2017

TARIKH BUKA15 OKTOBER 2016
TARIKH TUTUP 15 NOVEMBER 2016
APPLIKASI PERMOHONANhttps://sst1.moe.gov.my/
MAKLUMAT LANJUT SEMAKAN KEPUTUSAN TAWARAN & eRayuan (14 Disember 2016 - ambilan 1 dan 26 Januari 2017 - ambilan 2) Semakan Tawaran & e-Rayuan

PERMOHONAN/ SEMAKAN SBP TINGKATAN 4 TAHUN 2017

TARIKH BUKA1 DISEMBER 2016
TARIKH TUTUP 30 DISEMBER 2016
APPLIKASI PERMOHONAN/ SEMAKANhttps://sst4.moe.gov.my/
MAKLUMAT LANJUT SEMAKAN KEPUTUSAN TAWARAN & eRayuan (20 Januari hingga 5 Februari 2017)Klik Tingkatan 4

  • Semakan Keputusan Tawaran Sekolah Kawalan 2016 SMKA, SABK, KRK Dan KAA Online dan SMS boleh disemak bermula 20 Disember 2015 bermula jam 1000 pagi AHAD di SEMAKAN SEKOLAH KAWALAN 2016.

* ARAHAN KEPADA PEMOHON YANG BERJAYA

Sila Masukkan Angka Giliran UPSR 2016 dan Klik Butang Semakan
Pastikan maklumat ANGKA GILIRAN calon sama seperti yang tercatat dalam slip pendaftaran UPSR calon. Sekiranya terdapat sebarang masalah, sila hubungi 03-83217400 untuk keterangan lanjut

Sekiranya anda berjaya dan bersetuju dengan tawaran ini, sila CETAK surat dan lampiran tawaran yang dibawa semasa hari pendaftaran. Bahagian ini berhak menarik balik tawaran sekiranya dokumen calon tidak lengkap semasa hari pendaftaran di SBP.

Permohonan e-Rayuan SBP 2017

Pemohon yang gagal mendapat tempat di SBP boleh membuat e-Rayuan, tetapi ianya bergantung pada kekosongan tempat.
Nota : Murid yang gagal/tidak membuat permohonan secara online pada tarikh yang ditetapkan ingin memohon. Bagaimanakah caranya?
  • Makluman, murid yang tidak membuat permohonan secara atas talian / terlepas memohon pada tarikh yang ditetapkan, tidak akan dipertimbangkan dalam pemilihan ambilan pertama.
  • Murid tersebut akan dipertimbangkan dalam pemilihan ambilan kedua sekiranya membuat e-Rayuan secara online.

Permohonan e-Rayuan akan mula dibuka bersamaan tarikh pengumuman
penawaran kepada murid yang berjaya.

Cara Mengisi Permohonan e-Rayuan secara online Dan Cara Menyemak e-Rayuan

1. Calon yang telah membuat permohonan atas talian kali pertama tetapi Tidak Berjaya:
  • Masuk ke laman sesawang: Semakan SBP 2017
  • Klik sistem semakan Tawaran ke SBP tingkatan 1 atau tingkatan 4
  • Masukkan angka giliran UPSR/PBS
  • Masukkan maklumat yang diminta dalam ruangan catatan.
  • Klik pada e-rayuan
  • Maklumat yang diperlukan : A. MAKLUMAT DIRI, B. MAKLUMAT KEPIMPINAN / KOKURIKULUM, C. MAKLUMAT IBU BAPA DAN D.   MAKLUMAT ALAMAT SURAT MENYURAT
  • Hantar.

2. Calon yang tidak membuat permohonan atas talian kali pertama tetapi ingin memohon:
  • Masuk ke laman sesawang: Semakan SBP 2016
  • Klik sistem semakan tawaran ke SBP tingkatan 1 atau tingkatan 4
  • Masukkan angka giliran UPSR/PBS
  • Masukkan maklumat yang diminta seperti alamat rumah dan catatan
  • Klik pada e-rayuan
  • Hantar
Didoakan semoga pemohon berjaya mendapat tawaran kemasukan ke SBP 2018 kali ini. Juga anda berjaya dalam permohonan e-rayuan SBP 2018.

{ 41 comments.. read them below or add one }

Hamidi SP Hamidi SP 29 November, 2014
Cuti sekolah pun dah sibuk nak daftar..
Anonymous Anonymous 17 December, 2014
bila tarikh sbenarnya kluar,, semakkan ke ting 1 sbp ni??
Anonymous Anonymous 17 December, 2014
aahh bila tarikh sebenar bole semak yer.
Anonymous Anonymous 18 December, 2014
kata minggu ke3 december tapi dh minggu ke3 dh x kluar2 pn lg
Anonymous Anonymous 18 December, 2014
ye la...saya pun tertunggu-tunggu keputusan sbp..
Bintang Sukan Bintang Sukan 18 December, 2014
Kemungkinan besar pada 22 Dis 2014
ahmad ahmad 18 December, 2014
Saya dah call sbp 22@23 keluar result
Anonymous Anonymous 19 December, 2014
nape lmbat sgt kluar sbp ni,, jnji minggu ketiga,, tp hampas... kalu skiranya trpilih, parent jd kalut nk siapkn last minit tuk ank ti..
Anonymous Anonymous 19 December, 2014
Result next week nie utk siapa yg dapat kan? Bukan utk attend interview kan?
anis sofea anis sofea 19 December, 2014
bulan january baru bleh daftar kat sekolah tersebut..

minta minta dapat seri puteri.... tapi, kalau nak daftar jauhlah kena pergi.. from kedah to kl...
Diana Amani Diana Amani 20 December, 2014
Terima kasih semua atas pemberitahuan.....
Pelangi senja Pelangi senja 20 December, 2014
result akn diumumkan pd 24.12.2014
Shima Rashid Shima Rashid 20 December, 2014
adakah semua sbp kena ada interview. kalau tak dapat mana2 interview maksudnya tak ada harapan ke
mamawa mamawa 20 December, 2014
X semestinya x interview x der harapan dpt
mamawa mamawa 20 December, 2014
Yg x interview pun ada harapan dr pool kpm
Anonymous Anonymous 21 December, 2014
kalu 4A 1B,, masih ada harapan x tuk dpt twaran ini,, wlaupn 'B' tu English... sesungguhnya aku brdoa agar di permudahkn tuk ankku..
Anonymous Anonymous 21 December, 2014
ada harapan x kalu 4A 1B, B tu English. hope dpt d, pertimbangkn. yaallah,, prmudhkn tuk ankku aminn...
Anonymous Anonymous 23 December, 2014
baru check ,,anak tak berjaya...takpela bukan rezeki. Tapi harap2 yang dapat masuk SBP betul2 dari keluarga yg tak mampu baru capai objektif penubuhan SBP. Tapi maaf cakap la masih ramai yg dapat masuk SBP ni dari golongan2 yg lebih dari berada....itu yg ibu bapa yg lain terasa terkilannya. Kalau anak kami tak dapat kerana nak bagi pada anak2 lain yg kurang berada kami bole terima.....tapi bila tgok golongan2 yg terlebih kaya ni yg dapat...sangat2 tak paham la saya.....belum lagi isu pakai kabel dan sebagainya di bincangkan. Mungkin ada ibu bapa laian yg nak komen juga pasal perkara ni...
Anonymous Anonymous 23 December, 2014
The results is out and my nephew with 5As from Bidor, Perak didn't get it. My brother sells vegetables to support the family with 2 kids with minimal income. SBP could had been very helpful. I told the kid.. you are smart enough to pull through good grades from rural primary School and it means you can excel regardless whichever secondary School that you will go to. I'll will support the kid as much as possible to assist my brother in terms of education. Perhaps, one day he could get a non government scholarship based on his merits and achievement.
Anonymous Anonymous 23 December, 2014
Boleh bagitau no. Sbp please?
Anonymous Anonymous 23 December, 2014
Klu ade sijil peringkat kebangsaan plg kurang, klu b tu x kesah sains ke ape
Anonymous Anonymous 23 December, 2014
Anak saya pun tidak berjaya..5A aktif berolahraga tapi takpelaa..tunggu result MRSM pulak.Kepada yang tak berjaya boleh je ke KRK di sekolah harian biasa.Tapi yang guna kabel tu memang tak patutlaa kan.Jangan mulakan cara yang macam ni untuk anak-anak..macam tak kena je..
Anonymous Anonymous 24 December, 2014
Tema kabel dah lama wujud dan bertambah teruk. Orang miskin tetap miskin dan yang kaya semakin kaya. Kabel diutamakan.. pencapaian dipinggirkan.
Anonymous Anonymous 25 December, 2014
Syukur anak saya berjaya ke sbp tanpa guna sebarang "kabel." Rezeki Tuhan yang tentukan..
Anonymous Anonymous 26 December, 2014
Alhamdulillah saya dpt sesultan mahmud tnpa guna KABEL,,dn ingin tekankan di sini..kdg2 bkn org miskin x dpt sbb apa,kkdg2 dia ikut peratus yg kita dpt masa upsr..x tau lah kalau lain,,yepp??
Anonymous Anonymous 01 January, 2015
semakan untuk tingkatan 4 dibuka bila?
Grasila Wan Grasila Wan 01 December, 2015
mcm mana nak semak utk kmsukan form 1 ke sbp??? x fhmla
Anonymous Anonymous 01 December, 2015
mcm mana nak semak sbp for form 1 eh??? x fhmlah... utk form 4 pulak bila boleh semak?
Rossa Calla Rossa Calla 01 December, 2015
Tarikh rasmi belum diumukan lagi, Kebiasaannya hujung Dec 2015. Sekarang tengah berlangsung UKKM Tingkatan 1. a) Tempoh log in di dalam Sistem Permohonan bagi calon yang layak menduduki UKKM adalah pada 30 November hingga 6 Disember 2015 >> [ Pilih Pusat UKKM ]
b) Tempoh UKKM berlangsung adalah pada 14 - 18 Disember 2015
Anonymous Anonymous 09 December, 2015
4/12/15 tempohari, saya menghantar anak temuduga di sbp johor. Dari 80 orang yang dipanggil hanya 20% sahaja yang terpilih. Menurut Guru disitu, panggilan ini dinamakan sebagai kuota pengetua.
3 sesi interview, tahap kecerdasan, lisan dan bertulis.
Keutamaan diberikan pada pelajar yang melebihi kelebihan, contohnya sekiranya sekolah tu memerlukan pemain rabgi @ pemidato, mereka akan mimilih calon2 yang mempunyai kelebihan tersebut. Rata2 yang pergi adalah pemain peringkat kebangsaan. Anak saya hanya aktif diperingkat Daerah sahaja walaupun Johan pertandingan. Harap2 berjaya hendaknya. Keputusan dijangka minggu ke 3 Disember. Pendaftaran pada 06/01/15
Anonymous Anonymous 12 December, 2015
kadang- kadang pelik, jiran saya , anak sulung sampai anak kelima dapat amsuk SBP, padahal anaknya tak aktif pun kat sekolah , memang dapat 5 A tapi mak bapak tak bagi aktif dan masa di sekolah tak secemerlang mana ,rezeki mereka dapat 5A, kesemuanya dapat masuk SBP, pelik tapi benar ,dekat sekolah anaknya bukan top 30 pun, daripada guru kelasnya kami dapat tahu maknya yang bekerja buat status tak bekerja, boleke? Kementerian tak dapat kesan ke?
Anonymous Anonymous 15 December, 2015
kadang nasib main peranan, dari calon 40,000 5A satu Malaysia,nak pilih lebih kurang 8000 pelajar SBP,bayangkan.
Anonymous Anonymous 16 December, 2015
Saya pun tertanya-tanya macamana pemilihan ke SBP ni... kadang2 bgtau lain tapi hakikatnya banyak politik di sebaliknya... tapi kalau dapat SBP kerana pakai kabel memang tak patut la sebab orang lain bertungkus lumus berlajar dan ibu bapa ambil cuti utk bawa pergi interview...padahal mereka dah calon untuk di pilih... memang tak patut.....
Unknown Unknown 17 December, 2016
bukan semua sbp ada interview.kalau ada interview dia akan buat sebelum keputusan tawaran dibuka