Semakan Keputusan Tawaran SBP 2017 Tingkatan 1 Dan 4 Online

Semakan Keputusan Tawaran Kemasukan SBP 2017 Tingkatan 1 Dan 4 Online Dan SMS. Panduan buat Pemohon murid Darjah 6 yang telah membuat permohonan kemasukan ke SBP 2017 Tingkatan 1 yang telah ditutup pada 15 November 2016 yang lalu. Pemohon boleh mengetahui atau menyemak keputusan permohonan SBP 2017 mereka jangkaan pada minggu kedua Disember 2016. Tarikh tahun lepas adalah 14 Disember 2015 (Isnin) menerusi makluman rasmi KPM.

Sebelum ini, menerusi makluman FAQ SBP 2016, keputusan  pemilihan  dan penempatan  ke Tingkatan  Satu  (1)  SBP akan diumumkan selewat-lewatnya dalam tempoh 27 hari setelah keputusan  UPSR  diumumkan. Keputusan UPSR 2015 telah diumumkan pada 17 November 2015 yang lalu.   

  • Terkini dari Portal Rasmi KPM, semakan keputusan penempatan murid ke Tingkatan 1 dan 4 SBP dan  e-RAYUAN akan dibuka mulai 29 Januari 2016 hingga 15 Februari 2016.

SBP 2015 Tingkatan 1 Online

Semakan Keputusan Permohonan SBP 2017 Tingkatan 1 Dan 4 Online

  • Tarikh semakan keputusan SBP 2017 akan dikemaskini dari masa kesemasa.

Semakan tawaran ke SBP 2016 akan di buka secara online mengikut tarikh berikut di mana pengumuman akan dibuat melalui Portal Rasmi Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di applikasi e-perkhidmatan berkala di  http://www.moe.gov.my/ .
PERMOHONAN SBP TINGKATAN 1 TAHUN 2016
TARIKH BUKA15 OKTOBER 2015
TARIKH TUTUP 15 NOVEMBER 2015
APPLIKASI PERMOHONANhttps://sst1.moe.gov.my/
MAKLUMAT LANJUT SEMAKAN KEPUTUSAN TAWARAN & eRayuan (14 Disember 2015) Semakan Tawaran & Semakan e-Rayuan

PERMOHONAN SBP TINGKATAN 4 TAHUN 2016
TARIKH BUKA10 DISEMBER 2015
TARIKH TUTUP 30 DISEMBER 2015
APPLIKASI PERMOHONAN/ SEMAKANhttps://sst4.moe.gov.my/
MAKLUMAT LANJUT SEMAKAN KEPUTUSAN TAWARAN & eRayuan (29 Januari hingga 15 Februari 2016)Klik Tingkatan 4

  • Semakan Keputusan Tawaran Sekolah Kawalan 2016 SMKA, SABK, KRK Dan KAA Online dan SMS boleh disemak bermula 20 Disember 2015 bermula jam 1000 pagi AHAD di SEMAKAN SEKOLAH KAWALAN 2016.

* ARAHAN KEPADA PEMOHON YANG BERJAYA

Sila Masukkan Angka Giliran UPSR 2015 dan Klik Butang Semakan
Pastikan maklumat ANGKA GILIRAN calon sama seperti yang tercatat dalam slip pendaftaran UPSR calon. Sekiranya terdapat sebarang masalah, sila hubungi 03-83217400 untuk keterangan lanjut

Sekiranya anda berjaya dan bersetuju dengan tawaran ini, sila CETAK surat dan lampiran tawaran yang dibawa semasa hari pendaftaran. Bahagian ini berhak menarik balik tawaran sekiranya dokumen calon tidak lengkap semasa hari pendaftaran di SBP.

Permohonan e-Rayuan SBP 2016

Pemohon yang gagal mendapat tempat di SBP boleh membuat e-Rayuan, tetapi ianya bergantung pada kekosongan tempat.

Nota : Murid yang gagal/tidak membuat permohonan secara online pada tarikh yang ditetapkan ingin memohon. Bagaimanakah caranya?
  • Makluman, murid yang tidak membuat permohonan secara atas talian / terlepas memohon pada tarikh yang ditetapkan, tidak akan dipertimbangkan dalam pemilihan ambilan pertama.
  • Murid tersebut akan dipertimbangkan dalam pemilihan ambilan kedua sekiranya membuat e-Rayuan secara online.

Permohonan e-Rayuan akan mula dibuka bersamaan tarikh pengumuman
penawaran kepada murid yang berjaya.

Cara Mengisi Permohonan e-Rayuan secara online Dan Cara Menyemak e-Rayuan

1. Calon yang telah membuat permohonan atas talian kali pertama tetapi Tidak Berjaya:
  • Masuk ke laman sesawang: Semakan SBP 2016
  • Klik semakan ke SBP tingkatan 1 atau tingkatan 4
  • Masukkan angka giliran UPSR/PBS
  • Masukkan maklumat yang diminta dalam ruangan catatan.
  • Klik pada e-rayuan
  • Hantar.

2. Calon yang tidak membuat permohonan atas talian kali pertama tetapi ingin memohon:
  • Masuk ke laman sesawang: Semakan SBP 2016
  • Klik semakan ke SBP tingkatan 1 atau tingkatan 4
  • Masukkan angka giliran UPSR/PBS
  • Masukkan maklumat yang diminta seperti alamat rumah dan catatan
  • Klik pada e-rayuan
  • Hantar
Didoakan semoga pemohon berjaya mendapat tawaran kemasukan ke SBP 2016 kali ini.

{ 40 comments.. read them below or add one }

Hamidi SP Hamidi SP 29 November, 2014
Cuti sekolah pun dah sibuk nak daftar..
Tanpa Nama Tanpa Nama 17 Disember, 2014
bila tarikh sbenarnya kluar,, semakkan ke ting 1 sbp ni??
Tanpa Nama Tanpa Nama 17 Disember, 2014
aahh bila tarikh sebenar bole semak yer.
Tanpa Nama Tanpa Nama 18 Disember, 2014
kata minggu ke3 december tapi dh minggu ke3 dh x kluar2 pn lg
Tanpa Nama Tanpa Nama 18 Disember, 2014
ye la...saya pun tertunggu-tunggu keputusan sbp..
Bintang Sukan Bintang Sukan 18 Disember, 2014
Kemungkinan besar pada 22 Dis 2014
ahmad ahmad 18 Disember, 2014
Saya dah call sbp 22@23 keluar result
Tanpa Nama Tanpa Nama 19 Disember, 2014
nape lmbat sgt kluar sbp ni,, jnji minggu ketiga,, tp hampas... kalu skiranya trpilih, parent jd kalut nk siapkn last minit tuk ank ti..
Tanpa Nama Tanpa Nama 19 Disember, 2014
Result next week nie utk siapa yg dapat kan? Bukan utk attend interview kan?
anis sofea anis sofea 19 Disember, 2014
bulan january baru bleh daftar kat sekolah tersebut..

minta minta dapat seri puteri.... tapi, kalau nak daftar jauhlah kena pergi.. from kedah to kl...
Diana Amani Diana Amani 20 Disember, 2014
Terima kasih semua atas pemberitahuan.....
Pelangi senja Pelangi senja 20 Disember, 2014
result akn diumumkan pd 24.12.2014
Shima Rashid Shima Rashid 20 Disember, 2014
adakah semua sbp kena ada interview. kalau tak dapat mana2 interview maksudnya tak ada harapan ke
mamawa mamawa 20 Disember, 2014
X semestinya x interview x der harapan dpt
mamawa mamawa 20 Disember, 2014
Yg x interview pun ada harapan dr pool kpm
Tanpa Nama Tanpa Nama 21 Disember, 2014
kalu 4A 1B,, masih ada harapan x tuk dpt twaran ini,, wlaupn 'B' tu English... sesungguhnya aku brdoa agar di permudahkn tuk ankku..
Tanpa Nama Tanpa Nama 21 Disember, 2014
ada harapan x kalu 4A 1B, B tu English. hope dpt d, pertimbangkn. yaallah,, prmudhkn tuk ankku aminn...
Tanpa Nama Tanpa Nama 23 Disember, 2014
baru check ,,anak tak berjaya...takpela bukan rezeki. Tapi harap2 yang dapat masuk SBP betul2 dari keluarga yg tak mampu baru capai objektif penubuhan SBP. Tapi maaf cakap la masih ramai yg dapat masuk SBP ni dari golongan2 yg lebih dari berada....itu yg ibu bapa yg lain terasa terkilannya. Kalau anak kami tak dapat kerana nak bagi pada anak2 lain yg kurang berada kami bole terima.....tapi bila tgok golongan2 yg terlebih kaya ni yg dapat...sangat2 tak paham la saya.....belum lagi isu pakai kabel dan sebagainya di bincangkan. Mungkin ada ibu bapa laian yg nak komen juga pasal perkara ni...
Tanpa Nama Tanpa Nama 23 Disember, 2014
The results is out and my nephew with 5As from Bidor, Perak didn't get it. My brother sells vegetables to support the family with 2 kids with minimal income. SBP could had been very helpful. I told the kid.. you are smart enough to pull through good grades from rural primary School and it means you can excel regardless whichever secondary School that you will go to. I'll will support the kid as much as possible to assist my brother in terms of education. Perhaps, one day he could get a non government scholarship based on his merits and achievement.
Tanpa Nama Tanpa Nama 23 Disember, 2014
Boleh bagitau no. Sbp please?
Tanpa Nama Tanpa Nama 23 Disember, 2014
Thanks
Tanpa Nama Tanpa Nama 23 Disember, 2014
Klu ade sijil peringkat kebangsaan plg kurang, klu b tu x kesah sains ke ape
Tanpa Nama Tanpa Nama 23 Disember, 2014
Anak saya pun tidak berjaya..5A aktif berolahraga tapi takpelaa..tunggu result MRSM pulak.Kepada yang tak berjaya boleh je ke KRK di sekolah harian biasa.Tapi yang guna kabel tu memang tak patutlaa kan.Jangan mulakan cara yang macam ni untuk anak-anak..macam tak kena je..
Tanpa Nama Tanpa Nama 24 Disember, 2014
Tema kabel dah lama wujud dan bertambah teruk. Orang miskin tetap miskin dan yang kaya semakin kaya. Kabel diutamakan.. pencapaian dipinggirkan.
Tanpa Nama Tanpa Nama 25 Disember, 2014
Syukur anak saya berjaya ke sbp tanpa guna sebarang "kabel." Rezeki Tuhan yang tentukan..
Tanpa Nama Tanpa Nama 26 Disember, 2014
Alhamdulillah saya dpt sesultan mahmud tnpa guna KABEL,,dn ingin tekankan di sini..kdg2 bkn org miskin x dpt sbb apa,kkdg2 dia ikut peratus yg kita dpt masa upsr..x tau lah kalau lain,,yepp??
Tanpa Nama Tanpa Nama 01 Januari, 2015
semakan untuk tingkatan 4 dibuka bila?
Grasila Wan Grasila Wan 01 Disember, 2015
mcm mana nak semak utk kmsukan form 1 ke sbp??? x fhmla
Tanpa Nama Tanpa Nama 01 Disember, 2015
mcm mana nak semak sbp for form 1 eh??? x fhmlah... utk form 4 pulak bila boleh semak?
Rossa Calla Rossa Calla 01 Disember, 2015
Tarikh rasmi belum diumukan lagi, Kebiasaannya hujung Dec 2015. Sekarang tengah berlangsung UKKM Tingkatan 1. a) Tempoh log in di dalam Sistem Permohonan bagi calon yang layak menduduki UKKM adalah pada 30 November hingga 6 Disember 2015 >> [ Pilih Pusat UKKM ]
b) Tempoh UKKM berlangsung adalah pada 14 - 18 Disember 2015
Tanpa Nama Tanpa Nama 09 Disember, 2015
4/12/15 tempohari, saya menghantar anak temuduga di sbp johor. Dari 80 orang yang dipanggil hanya 20% sahaja yang terpilih. Menurut Guru disitu, panggilan ini dinamakan sebagai kuota pengetua.
3 sesi interview, tahap kecerdasan, lisan dan bertulis.
Keutamaan diberikan pada pelajar yang melebihi kelebihan, contohnya sekiranya sekolah tu memerlukan pemain rabgi @ pemidato, mereka akan mimilih calon2 yang mempunyai kelebihan tersebut. Rata2 yang pergi adalah pemain peringkat kebangsaan. Anak saya hanya aktif diperingkat Daerah sahaja walaupun Johan pertandingan. Harap2 berjaya hendaknya. Keputusan dijangka minggu ke 3 Disember. Pendaftaran pada 06/01/15
Tanpa Nama Tanpa Nama 12 Disember, 2015
kadang- kadang pelik, jiran saya , anak sulung sampai anak kelima dapat amsuk SBP, padahal anaknya tak aktif pun kat sekolah , memang dapat 5 A tapi mak bapak tak bagi aktif dan masa di sekolah tak secemerlang mana ,rezeki mereka dapat 5A, kesemuanya dapat masuk SBP, pelik tapi benar ,dekat sekolah anaknya bukan top 30 pun, daripada guru kelasnya kami dapat tahu maknya yang bekerja buat status tak bekerja, boleke? Kementerian tak dapat kesan ke?
Tanpa Nama Tanpa Nama 15 Disember, 2015
kadang nasib main peranan, dari calon 40,000 5A satu Malaysia,nak pilih lebih kurang 8000 pelajar SBP,bayangkan.
Tanpa Nama Tanpa Nama 16 Disember, 2015
Saya pun tertanya-tanya macamana pemilihan ke SBP ni... kadang2 bgtau lain tapi hakikatnya banyak politik di sebaliknya... tapi kalau dapat SBP kerana pakai kabel memang tak patut la sebab orang lain bertungkus lumus berlajar dan ibu bapa ambil cuti utk bawa pergi interview...padahal mereka dah calon untuk di pilih... memang tak patut.....