Kenyataan Netanyahu itu dilihat sebagai cubaannya untuk meredakan kebimbangan penduduk Palestin terhadap rancangan rejim Zionis Israel yang mahu menukar status quo Masjid Al-Aqsa, yang merupakan tapak ketiga paling suci bagi umat Islam seperti dilaporkan di SINI.

Di bawah peraturan yang ditetapkan untuk memasuki Masjid Al-Aqsa, yang ditadbir oleh pihak berkuasa Jordan, penganut Yahudi dibenarkan masuk ke kawasan suci itu tetapi dilarang untuk bersembahyang.

Kemelut di Baitulmaqdis yang semakin meningkat setiap hari turut mengundang kebimbangan Israel tentang kebangkitan (intifada) terbaharu penduduk Palestin selepas hak mereka sering digugat oleh pihak keselamatan rejim Zionis untuk memasuki Masjid Al-Aqsa.

Pertempuran antara penduduk Palestin dan pihak keselamatan Israel di Baitulmaqdis Timur dan kawasan sekitar Masjid Al-Aqsa sejak kebelakangan ini secara jelas menunjukkan kerapuhan status quo yang ditetapkan sebelum ini, ekoran provokasi terbaharu rejim Zionis Israel - Reuters & Aman Palestin dengan sedikit olahan Rossa Calla