40,000 Proton Exora Bold CFE Dipanggil Semula Untuk Pemeriksaan

40,000 Proton Exora Bold CFE dipanggil semula untuk pemeriksaan. Kemungkinan risiko kebocoran dalam penyambung radiator pada kereta Proton Exora Bold CFE yang dibuat dari Oktober 2011 hingga April 2014 telah mendorong pembuat kereta nasional itu untuk menawarkan pemeriksaan percuma untuk model yang terlibat.
Proton Exora Bold CFE Dipanggil Semula
Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Pegawai Eksekutif Proton, Datuk Abdul Harith Abdullah berkata proses itu adalah komitmen untuk keselamatan pelanggan mereka dan kebolehpercayaan kenderaan mereka di bawah program Jaminan Kualiti Proton.

"Dalam hal ini, Proton telah tidak diberitahu mengenai apa-apa kemalangan, kecederaan atau kematian yang berkaitan dengan isu ini.

"Kami berharap pelanggan kami memahami bahawa pemeriksaan ini adalah perlu untuk memastikan keyakinan mereka yang berterusan dalam keselamatan dan prestasi kenderaan mereka," tambah beliau daripada langkah yang akan melibatkan kira-kira 40,000 pemilik kereta di seluruh negara.

Pemilik terjejas Proton Exora Bold CFE model digesa untuk menghubungi mana-mana pusat servis Proton yang diberi kuasa untuk membuat temu janji untuk pemeriksaan percuma.

Semua kos pekerja dan sebahagian kos yang berkaitan dengan isu adalah percuma tanpa caj.

Proton juga akan menghantar surat untuk memberitahu pelanggan mengenai perkara itu.

Pelanggan adalah dinasihatkan untuk menghubungi Hotline Khidmat Pelanggan Proton 1-800 888 398 atau e-mel customercare@proton.com untuk maklumat lanjut. The Star online

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI


0 comment... add one now