KL Ke Penang Dalam Masa Tiga Jam Bermula Jun 2015

KL ke Penang dalam masa tiga jam bermula Jun 2015. Tiga jam perjalanan menggunakan Keretapi Elektrik - Electric Train Service (ETS) yang menghubungkan Kuala Lumpur ke Butterworth akan beroperasi pada Jun 2015 tahun depan.
ets kl - penang
Pengerusi Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Datuk Nawawi Ahmad berkata perjalanan baru akan membawa kira-kira 350 orang ke Pulau Pinang dari sini dan mempunyai 10 set coach baru pada Januari 2016.
"Ini adalah sebahagian daripada operasi yang menghubungkan Padang Besar ke KL. Tetapi untuk permulaan, pada bulan Jun 2015, ia akan menghubungkan antara Butterworth dan KL, "
Perbincangan masih diadakan sama ada perkhidmatan itu akan mengangkut penumpang terus dari Kuala Lumpur ke Butterworth atau di pertengahan jalan dari Ipoh.

Set coach keretapi akan dihasilkan oleh syarikat kereta api yang berpangkalan di China iaitu CSR Zhuzhou, yang juga membina 'Class 92 trains' untuk laluan Komuter KTMB.

Tiga set akan memulakan perjalanan mereka pada laluan KL-Butterworth pada bulan Jun 2015. Tujuh akan digunakan secara berperingkat menjelang Januari 2016.

Keretapi ETS ini mampu bergerak pada kelajuan 160kph dengan model keretapi sekarang hanya dengan kelajuan 140kph.

Unit-unit baru akan dibawa ke Malaysia bermula bulan depan dan mereka akan diuji oleh Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD).

Semua ini adalah sebahagian daripada usaha yang lebih besar untuk menghubungkan Kuala Lumpur ke Padang Besar melalui projek landasan berkembar elektrik.

Dilaporkan bahawa laluan sepanjang 329km dari Ipoh-Padang Besar akan diserahkan kepada Kementerian Pengangkutan menjelang akhir tahun ini.

Satu laporan China Daily memetik CSR Zhuzhou Electric Locomotive Co (CSR ZELC) berkata, kereta api ini akan digunakan di sepanjang laluan 900km yang akan datang antara Padang Besar dan Johor Baru.

Presiden CSR ZELC Zhou Qinghe berkata, selepas kumpulan pertama 10 set telah dihantar di sini, kereta api dari jenis yang sama akan dihasilkan di sebuah pangkalan di sini.

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI


1 comment... add one now

blogger lelaki blogger lelaki 06 December, 2014
barulah boleh jadi negara maju