Kumpulan Pro-Mahasiswa Menang Besar Di Pilihanraya Kampus UM 2014

Pro-Mahasiswa Menang Besar Di Pilihanraya Kampus UM 2014. Kem Pro-Mahasiswa Universiti Malaya (UM)  telah memenangi majoriti besar dalam pilihan raya kampus 2014 baru-baru ini.

Pro-Mahasiswa, yang dilihat sebagai anti-establishment, memenangi 21 daripada 40 kerusi yang dipertandingkan menewaskan pencabar, kumpulan saingan pro-establishment, Penggerak Mahasiswa, yang mendapatkan 16 kerusi.
Pilihanraya Kampus UM 2014
Baki tiga kerusi dimenangi oleh calon bebas.

Naib Canselor UM, Datuk Dr Mohd Amin Jalaludin, yang mengumumkan keputusan pilihan raya kampus di sini semalam, mengingatkan calon-calon yang berjaya untuk kekal bersatu "untuk kepentingan universiti".

"Sebagai sebuah majlis pelajar, tugas anda adalah untuk mewakili para pelajar dalam meningkatkan universiti. Ingat bahawa UM adalah bersatu, "katanya.

Walaupun 11895 pelajar ijazah yang layak mengundi, hanya 8,206 pelajar (68.9%) membuang e-undi mereka di 18 lokasi di seluruh universiti.

Ini adalah kali kelima universiti telah menjalankan pilihan raya kampus melalui sistem e-voting dan tahun ketiga di mana pencalonan, bantahan dan rayuan juga dilakukan dalam talian.

Keputusan pilihan raya kampus UM adalah tidak rasmi kerana ia adalah tertakluk kepada tempoh bantahan 24 jam dan tempoh rayuan 24 jam lagi. Keputusan muktamad hanya akan diketahui esok.

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI

0 comment... add one now