Tiada Beg Plastik Untuk Hari Jumaat, Sabtu Dan Ahad Bermula 2015

no plastic bag day 2015
Tiada Beg Plastik Untuk Hari Jumaat, Sabtu Dan Ahad Bermula 2015. Kerajaan Negeri Melaka merancang untuk menjadikan hari Ahad, selain hari Jumaat dan Sabtu, dalam kempen Hari Mesra Tanpa Plastik, bermula tahun 2015 depan.

Langkah itu adalah sebahagian daripada rancangan kerajaan negeri untuk membiasakan rakyat Melaka untuk menjadi masyarakat bebas beg plastik pada tahun 2016.

Halangan utama pada masa kini adalah generasi muda lebih mudah menerima penggunaan beg mesra alam tetapi generasi tua berfikir sebaliknya.

Melaka Green Technology Corporation berkata kerajaan negeri perlu memperluaskan kempen ke seluruh kedai runcit yang lain selain daripada pusat membeli belah dan kedai serbaneka sediada.

Kerajaan Negeri Melaka walau bagaimanapun tidak bercadang untuk menguatkuasakan larangan sepenuhnya penggunaaan beg plastik kerana ia boleh membebankan pengguna. Cara paling baik adalah mendidik orang ramai mengenai bahaya penggunaan beg plastik dari masa kesemasa.

Sejak kempen 'No Plastic Bag Day' bermula, penggunaan beg plastik telah berkurang dan ianya beransur-ansur ke arah untuk merealisasikan wawasan menjadikan Negeri Melaka sebagai Negeri Teknologi Hijau Negara pada tahun 2020.

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI


1 comment... add one now

Malay Operion Malay Operion 19 March, 2015
Syarikat kami mengadakan promosi yang hebat! Kami servis untuk membina laman web e-commerce dan juga web informasi.
Sesiapa yang berminat dengan perkhidmatan laman web bolehlah melayari http://perkhidmatan-lamanweb.operion.com.my/ untuk menghubungi kami.