Tips Penting Jika Kereta Tenggelam Banjir

Tips Kereta Tenggelam Banjir

Tips Penting Jika Kereta Tenggelam Banjir. Bukan sahaja penduduk yang terjejas banjir, harta benda seperti barangan elektrik, kereta juga turut ditenggelami air.

Dikongsikan beberapa tips panduan untuk semua mangsa tentang tindakan cara yang disyorkan selepas kereta anda tenggelam akibat banjir.

1) Selepas banjir surut, periksa kereta anda. Sekiranya keseluruhan kereta anda tenggelam termasuk enjin dan bahagian dalam kabin kereta, JANGAN CUBA HIDUPKAN ENJIN KERETA. Tindakan ini biasanya hanya dilakukan oleh ejen-ejen bengkel atau kereta penunda. 

Sebabnya supaya tuan punya kereta mengelak membayar lebih tinggi untuk membaiki kereta kerana apabila anda cuba menghidupkan enjin kereta, aliran elektrik akan mengalir ke dalam semua sistem elektronik enjin termasuk kotak komputer. (Untuk kereta suntikan elektronik) dan sekiranya masih terdapat saki baki air di dalam alat berkenaan, akan berlaku litar pintas yang mana alat tersebut terpaksa di ganti. Kos untuk sebuah kotak komputer adalah lebih kurang RM1000 -- RM1500 bergantung kepada jenis kereta, kapasiti cc dan pilihan pengguna. 

Tindakan di atas juga akan menyebabkan kesemua sensor yang biasanya akan beroperasi semasa kita menyalakan suis enjin kita terbakar dan biasanya satu sensor harganya tidak berapa mahal tetapi kesan daripada sensor yang tidak berfungsi boleh menyebabkan kos yang tinggi.

Kita ambil contoh, sensor untuk mengesan atau untuk mengarah minyak kotak gear mengalir dengan baik di dalam kotak gear apabila tidak berfungsi akan menyebabkan pengagihan minyak kotak gear tidak sekata dan paling lama kotak gear tersebut boleh berfungsi dengan baik adalah 2 hingga 3 bulan. Selepas itu, keseluruhan kotak gear terpaksa diganti (harga untuk kotak gear baru Wira 1.6 auto adalah lebih kurang RM7000). 

Ini adalah salah satu sebab kenapa apabila kita membeli kereta baru, waranti kereta akan termansuh apabila kita mengubahsuai sistem elektrik kereta kerana apabila sensor tidak menerima jumlah elektrik yang cukup, ia tidak dapat berfungsi dengan baik dan peralatan yang berkaitan dengannya akan rosak.

2) Apabila sampai ke bengkel, bogelkan kereta anda keseluruhannya termasuk kesemua penutup alat elektronik.

3) Periksa palam pencucuh kereta anda. Pastikan ianya tidak berair. Kalau berair maksudnya air telah masuk ke dalam enjin. 

4) Periksa juga minyak enjin. Pastikan minyak enjin tidak bercampur air. Dan tidak terkecuali periksa minyak petrol. Selepas semua peralatan elektronik telah dipastikan kering sepenuhnya (biasanya 2 atau 3 hari). Boleh dihidupkan enjin tetapi jangan cuba jalankan kereta kerana kotak gear belum diperiksa. Sekiranya enjin boleh dihidupkan, murahlah belanja jika tidak mungkin akan mencecah ribuan ringgit.

5) Periksa minyak kotak gear, biasanya ia berwarna merah dan kalau bercampur air, warnanya akan bertukar menjadi warna air bandung (merah susu). Jika bercampur air, tukar minyak gear, jalankan kereta untuk 2-5 minit dan periksa kembali minyak gear. Ulang tindakan ini sehingga minyak kotak gear menjadi betul-betul merah jernih atau tidak bercampur air. Biasanya proses ini perlu diulang sehingga 7-8 kali dan akan menggunakan lebih kurang 15-20 liter minyak kotak gear.

Sekiranya tiada kerosakkan yang melibatkan peralatan elektronik, kos cuma akan melibatkan upah, minyak enjin, minyak kotak gear dan beberapa peralatan yang sensitif kepada air seperti penapis udara (original)

SUMBER - PMR Penerangan

KEPUTUSAN DAN JADUAL LIGA PERDANA INGGERIS 2014 SINI


3 comments.. read them below or add one

Abu Zaini Abu Zaini 30 December, 2014
Wah mesti bersih-bersih mobil bila terkena banjir yah...
Farah Waheda Wahid Farah Waheda Wahid 30 December, 2014
Banjir mengakibatkan banyak kerugian, terima kasih di atas perkongsian yang bermanfaat ini...
Sentiasa Panas Sentiasa Panas 30 December, 2014
Kereta kalau dah kena banjir jalan terbaik hanyalah dengan menukar kereta baru..