Cara Semak Arah Kiblat Pada 28 Mei Dan 16 Julai 2015 Malaysia

Panduan Cara Semak Arah Kiblat Pada 28 Mei Dan 16 Julai 2015 Malaysia. Fenomena istiwa matahari adalah salah satu tanda kekuasaan dan kebijaksanaan Ilahi. Fenomena ini juga dikenali sebagai Istiwa A’dzam (Istiwa Agung). Dipetik dari FB Koleksi Kuliah Ustaz Azhar Idrus, Ianya terjadi apabila matahari berada tegak di atas Kaabah, iaitu berada tepat di titik Zenith (Ghayah) semasa Istiwa (Rembang/Tengahari). 

Peristiwa ini berlaku dua kali dalam setahun apabila nilai sudut istiwa matahari bersamaan dengan nilai latitud tempatan iaitu pada :-
  • 28 Mei 2015, jam 5.16 petang dan 
  • 16 Julai 2015, jam 5.28 petang


semak arah kiblat Malaysia
Pada ketika itu, bayang-bayang objek tegak yang terhasil di seluruh dunia akan membetuli arah kiblat, lantas memberi peluang kepada umat Islam menentu atau menyemak arah kiblat dari tempat masing-masing. Pada tahun ini, fenomena istiwa matahari di atas kaabah akan berlaku pada 28 Mei 2015 bersamaan 10 Sya'aban, (Khamis) jam 5.16 petang dan 16 Julai 2015 bersamaan 29 Ramadhan, (Khamis) jam 5.28 petang. 

Cara Buat Semakan Arah Kiblat Pada 28 Mei Dan 16 Julai 2015 Malaysia
Berdasarkan tarikh dan waktu yang dinyatakan, penentuan atau semakan arah kiblat boleh dilakukkan dengan panduan berikut :

  • 1. Pilih tempat yang hendak disemak arah kiblatnya dan pastikan iannya tidak terlindung dari sinaran cahaya matahari.
  • 2. Pacak satu tiang di kawasan itu dan pastikan ia tegak (90°) dan tegak.
  • 3. Pada waktu yang dinyatakan, tentukan arah bayang yang terhasil daripada tiang tersebut.
  • 4. Arah kiblat anda adalah arah yang bertentangan dengan bayang yang terhasil daripada tiang itu.
Selain dari menggunakan tiang tegak yang dipacak, anda juga boleh menggunakan tiang-tiang bendera, tiang lampu atau sisi-sisi rumah yang tegak untuk menyemak arah kiblat menggunakan kaedah ini.


Peranan dan Tanggungjawab

1. Setiap umat Islam digalakkan untuk melakukan semakan ketepatan arah kiblat di masjid, surau, pejabat dan kediaman masing-masing bagi mengesahkan ketepatan arah kiblat.
2. Jika setelah semakan dilakukan (bagi masjid dan surau sahaja) dan didapati arah kiblat yang sedia digunakan adalah tersasar, sila lakukan pembetulan dan hubungi Bahagian Falak, Jabatan Mufti Negeri untuk urusan pengesahan.

0 comment... add one now