Skema Jawapan Sejarah Kertas 3 SPM

Skema Jawapan Sejarah Kertas 3 SPM Tingkatan 4 Dan 5. Berikut dikongsikan Skema Jawapan Sejarah Kertas 3 Tingkatan 4 dan 5 buat panduan pelajar Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dalam menjawab Kertas 3 berdasarkan soalan dari bab-bab yang dinyatakan di bawah ini. Anda boleh klik link di bawah ini untuk membaca Nota sejarah Tingkatan 4 dan 5 setiap bab. 


soalan dan jawapan Sejarah Kertas 3 Tingkatan 4

Nota Dan Tajuk Bab Sejarah Tingkatan 4

Berikut adalah senarai nota dan tajuk bab mata pelajaran sejarah Tingkatan 4 : 

Nota Sejarah Tingkatan 5 SPM

Contoh Soalan Sejarah Kertas 3 SPM

Pelajar dikehendaki melaksanakan tugasan berikut mengikut berdasarkan soalan yang telah diberikan oleh guru mereka;
  • I. Membuat rujukan untuk mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber seperti buku teks, buku ilmiah, akhbar majalah, risalah, internet dan lain-lain.
  • II. Pada  hari  peperiksaan,  calon  dibenarkan  membawa masuk  buku  teks,  buku  ilmiah dan bahan bercetak yang berkaitan ke dalam bilik peperiksaan.
  • III. Bahan tersebut boleh digunakan sebagai rujukan untuk menjawab soalan.

Skema Jawapan

Berikut dikongsikan Skema Jawapan Sejarah Kertas 3 Tingkatan 4 dan 5 setiap bab yang boleh dirujuk dan di muat turun dalam file PDF di bawah ini. Pelajar hendaklah menjawab berdasarkan kerangka jawapan yang merangkumi Pengenalan, Isi & Huraian dan Kesimpulan.


Diharap Skema Jawapan Sejarah Kertas 3 SPM Tingkatan 4 dan 5 ini dapat membantu pelajar dalam membuat ulangkaji yang sewajarnya dalam menjawab soalan yang diberikan nanti. Semoga berjaya.

1 comment... add one now

Oyong Ilham Oyong Ilham 12 Oktober, 2016
skema jawaban sejarah ini semoga bisa bermanfaat ....