Biodata Che Puan Khaleeda Bustamam Isteri TMJ

Panduan terkini dikemaskini pada 27 Mei 2019 jam 10:22 PM

Biodata Che Puan Khaleeda Bustamam Isteri TMJ | Tahniah kepada Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, 30, yang bakal menamatkan zaman bujangnya Jumaat ini 24 Oktober 2014 apabila melangsungkan pernikahan dengan Cik Khaleeda Bustamam, 21. Kini dikenali sebagai Che Puan Khaleeda Binti Bustamam.

Perkara ini disahkan oleh Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor Datuk Abdul Rahim Ramli yang menyatakan bahawa istiadat pertunangan dan pernikahan baginda dengan wanita pilihannya itu akan berlangsung di Istana Bukit Serene pukul 10 pagi pada hari itu.

tmj johor

“Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar akan menghadiahkan tujuh barangan kepada pihak perempuan, manakala pihak keluarga perempuan pula akan membalasnya dengan sembilan barangan,” katanya pada sidang media di Bukit Timbalan, di sini, Isnin.

Istiadat pernikahan dikendalikan Mufti Johor Datuk Tahrir Samsuddin. Hanya kerabat dan keluarga terdekat kedua-dua pasangan dijemput menghadiri istiadat pertunangan dan pernikahan itu.

Cik Khaleeda akan dikurniakan gelaran Che Puan, isteri kepada Tunku Mahkota Johor selepas istiadat pernikahan itu, menurut Abdul Rahim. Katanya, istiadat merisik telah pun berlangsung pada 27 Sept lepas dengan rombongan diraja diketuai Tunku Temenggong Johor Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim.

Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor itu juga mengumumkan istiadat persandingan Tunku Mahkota Johor dengan Cik Khaleeda akan diadakan di Istana Besar, Johor Baharu pada 7.30 malam, 8 November 2014 depan. Istiadat persandingan itu bakal berlangsung secara sederhana tetapi penuh dengan adat istiadat diraja Johor dan ketenteraan, dijangka dihadiri oleh kira-kira 1,200 jemputan dari dalam dan luar negara.

Antara tetamu kehormat yang akan menghadiri istiadat itu termasuk Sultan Brunei, Sultan Pahang, Perdana Menteri dan Timbalan Perdana Menteri, Perdana Menteri Singapura serta barisan exco dan anggota Dewan Undangan Negeri Johor.

Menurut Abdul Rahim tiada liputan media bagi istiadat berkenaan.

  • Tunku Mahkota Johor diputerakan pada 30 Jun 1984 di Johor Baharu dan merupakan putera sulung daripada enam adik-beradik kepada Sultan Johor dan Raja Zarith Sofiah.
  • Baginda mendapat pendidikan awal persekolahan di Johor Baharu sebelum melanjutkan pendidikannya di Australian International School, Singapura pada 1999 dan Hale School di Perth, Australia.
  • Bermula 17 Julai 2003 hingga 11 Disember 2004, Tunku Ismail menjalani latihan ketenteraan di India Military College di Dehradun, India dan ditauliahkan pangkat Leftenan.
  • Baginda menempa sejarah apabila menjadi rakyat asing pertama mengetuai Rejimen Berkuda Tentera India memberi tabik hormat kepada Presiden India, A.P.J Abdul Kalam sempena sambutan Hari Kebangsaan India ke-58 pada 20 Januari  2007.

Biodata Cik Khaleeda Bustamam Bakal Isteri TMJ

  • Cik Khaleeda dilahirkan pada 16 Julai 1993 di Kuala Lumpur dan merupakan anak bongsu kepada lima adik-beradik kepada pasangan Bustamam Daud dan Aziyah Abdul Aziz.
  • Beliau menerima pendidikan awal di Sekolah Rendah Kebangsaan Taman Seri Gombak bermula 2000 hingga 2003, sebelum meneruskan pendidikan awalnya di Sekolah St. George’s Hanover Square, London pada 2003 hingga 2004.
  • Cik Khaleeda melanjutkan persekolahan menengahnya di Westminster Academy London pada September 2004 hingga Julai 2008 dan di Sekolah Sri Utama, Kuala Lumpur sekembalinya ke Malaysia pada 2010. – mStar online

Puteri Sulung TMJ

Anak sulung Tunku Mahkota Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan isterinya Che Puan Khaleeda Bustamam telah diberi nama Tunku Kalsom Aminah Sofiah Binti Tunku Ismail. Bayi perempuan pasangan DiRaja Johor ini dilahirkan di wad diraja Hospital Sultanah Aminah, pada Sabtu, 25 Jun 2016.