Panduan terkini dikemaskini pada

Cara Puasa Enam Bulan Syawal Dan Niat

Cara Puasa Enam Bulan Syawal. Hadith: Daripada Abu Ayub r.a. bahawa Rasulullah SAW. bersabda, Sesiapa yang berpuasa di bulan Ramadhan, kemudian mengiringinya dengan puasa sunat enam hari di bulan Syawal, pahalanya seperti berpuasa setahun.

Huraian Hadith:

1. Islam menganjurkan umatnya supaya melakukan kebaikan dan kebajikan secara berterusan, walaupun sedikit.
2. Orang yang berpuasa Ramadhan diikuti dengan puasa sunat enam hari pada bulan Syawal maka pahalanya sama dengan berpuasa setahun. Hal ini disebabkan puasa sunat satu hari bersamaan pahalanya dengan sepuluh hari. Manakala puasa Ramadhan bersamaan dengan sepuluh bulan, maka enam hari puasa sunat bersamaan dengan dua bulan, kemudian dicampurkan dengan sepuluh bulan jumlahnya menjadi setahun.
3. Seseorang yang hendak berpuasa sunat di bulan Syawal adalah lebih afdhal berturutan seperti puasa bulan Ramadhan tetapi dibolehkan berpuasa secara berselang hari selama dalam tempoh bulan Syawal itu.

puasa enam 1

CARA PUASA ENAM SYAWAL

Puasa sunat enam itu boleh dilakukan pada mana-mana hari, di sepanjang bulan Syawal sama ada secara berterusan atau berselang-seli,

Paling afdal ialah puasa enam hari berturut-turut mulai Aidilfitri kedua (2 Syawal) hingga 7 Syawal ataupun :-

 • Berpuasa secara berselang-seli, iaitu puasa sama ada selang sehari, dua atau tiga hari sekali, sebanyak enam hari dalam bulan Syawal, mengikut kemampuan masing-masing.

Lafaz niat puasa enam;

niat puasa enam syawal

HIKMAH PUASA ENAM

Hikmah atau rahsia puasa enam hari pada Syawal adalah:

 1. Mendidik kesabaran insan daripada godaan makanan yang melimpah ruah menerusi rumah terbuka.
 2. Memberi kesempatan kepada tubuh untuk menyesuaikan diri sesudah dilatih sebulan penuh menahan lapar dan dahaga.
 3. Allah SWT sebenarnya ingin menguji hamba-Nya apakah sanggup meneruskan puasa selepas sebulan Ramadhan walaupun hanya enam hari.
 4. Penyempurna daripada kekurangan. Pada hari kiamat, perbuatan fardu akan disempurnakan (dilengkapi) dengan perbuatan sunnah.
 5. Memberi peluang kepada wanita yang tidak dapat berpuasa penuh pada Ramadhan, menggantikan puasanya di samping mendapat pahala puasa sunat.
 6. Mengelakkan budaya suka melewat-lewatkan qada puasa sehingga hampir Ramadan berikutnya.
 7. Segera kembali melaksanakan puasa selepas Aidilfitri dengan rasa ringan dan gembira, adalah bukti kecintaannya terhadap ibadah puasa.
 8. Berpuasa selepas Ramadhan bagaikan orang yang cepat-cepat kembali daripada pelariannya, yakni orang yang baru lari daripada peperangan fisabilillah lantas kembali lagi.

Puasa Qada’ Dan Puasa Enam Syawal

Dikongsikan dari Facebook Koleksi Kuliah UAI :-

 • 1. Ada khilaf bab qada’ puasa wajib di sekalikan dengan puasa sunat 6 hari di bulan Syawal.
 • 2. Afdal di buat qada’ dulu baru sehingga selesai baru dibuat puasa sunat bulan Syawal.
 • 3. Tapi harus (di bolehkan) jika hendak di buat serentak qadar puasa Ramadhan dan puasa sunat Syawal. Serta mendapat 2 pahala serentak.
 • 4. Jika di buat pada Hari Isnin atau Khamis pula akan dapat pahala ke 3 serentak sebab:
  • 1. Puasa qada’ Ramadhan
  • 2. Puasa sunat Syawal
  • 3. Puasa sunat hari isnin atau khamis.
 • 5. Pilihan di hati masing-masing.