Panduan terkini dikemaskini pada

Semakan Keputusan MUET Sesi 3 2019 (November) Online Dan SMS

Bila tarikh semakan keputusan MUET sesi 3 tahun 2019? Perhatian dan panduan buat mereka yang telah menduduki peperiksaan MUET November 2019. Semakan Keputusan peperiksaan MUET sesi 3 dahulunya sesi November 2019 akan diumumkan pada minggu pertama bulan Januari tahun 2020 jika merujuk kepada tarikh keputusan tahun sebelumnya.

Semakan keputusan boleh disemak secara online dan melalui SMS pada tarikh rasmi keputusan diumumkan. Buat mereka yang bercadang untuk menduduki peperiksaan MUET di tahun 2020, sila rujuk pada jadual peperiksaan yang dipaparkan di Portal Rasmi Majlis Peperiksaan Malaysia (MPM).

result muet sesi 3 1

SEMAKAN KEPUTUSAN MUET SESI 3 NOVEMBER 2019

Berikut dikongsikan maklumat semakan keputusan MUET Sesi November 2019 merangkumi tarikh, applikasi dan cara membuat semakan.

  • Tarikh : 7 Januari 2020 (Hari Selasa)
  • Masa : Bermula jam 1000 pagi

Cara Buat Semakan

Terdapat dua kaedah semakan yang boleh digunakan untuk mengetahui keputusan peperiksaan.

  • Semak melalui SMS mulai 10:00 pagi, pada tarikh keputusan diumumkan
  • taip MUET [jarak] RESULT [jarak] No. K/P dan hantar ke 15888
  • Secara On-Line di www.mpm.edu.my
  • mulai jam 10:00 pagi , pada tarikh keputusan diumumkan

Permohonan Rayuan Penyemakan Semula Keputusan MUET

Berikut adalah maklumat cara buat semakan semula result MUET dari sumber Portal Rasmi MPM :-

  • (a)  Calon yang kurang berpuas hati dengan keputusan MUET yang diperoleh boleh membuat rayuan penyemakan semula keputusan secara online di portal MPM http://www.mpm.edu.my atau url http://webmpm1.mpm.edu.my/muet_ss/.
  • (b) Yuran bagi rayuan penyemakan semula ialah RM70.00. Calon boleh membuat pendaftaran dengan cara membeli nombor PIN MEC di Bank Simpanan Nasional. Calon juga boleh membuat pembayaran secara online iaitu melalui FPX (dikenakan caj tambahan sebanyak RM2.00) atau melalui Kad Kredit/Kad Debit (dikenakan caj tambahan RM2.50).
  • (c) Tarikh tutup permohonan rayuan penyemakan semula ini ialah seminggu selepas tarikh keputusan ujian MUET diumumkan bagi setiap sesi.
  • (d) Keputusan rayuan penyemakan semula keputusan ujian MUET boleh disemak di portal MPM http://www.mpm.edu.my selepas1 8 hari permohonan lengkap diterima di MPM (hari bekerja). MPM akan mengeluarkan Sijil MUET baharu kepada calon yang berubah keputusan keseluruhan sahaja.

Semoga berjaya dengan cemerlang kepada semua calon peperiksaan MUET sesi November 2019 secara online dan sms.