Semakan Senarai Hitam Imigresen Dan PTPTN Ke Luar Negara Online

Panduan terkini dikemaskini pada 24 Mei 2019 jam 01:22 AM

Semakan Status Senarai Hitam Imigresen Dan PTPTN Ke Luar Negara Online. Anda hendak ke luar negara? Pastikan anda tidak disenarai hitam oleh PTPTN, LHDN, perintah mahkamah dan PDRM mahupun diisytihar sebagai bankrap.

Jabatan Imigresen Malaysia telah menyediakan kemudahan kepada Warganegara Malaysia yang ingin membuat semakan status senarai hitam ‘blacklist’ Imigresen dan PTPTN secara online atau semakan status kawalan imigresen untuk perjalanan ke luar negara.

imigresenblacklist

Semakan Status Senarai Hitam Imigresen Ke Luar Negara Online

Anda dinasihatkan untuk membuat semakan blacklist Imigresen atau pasport ini sebelum merancang ke luar negara bagi mengelakkan sebarang masalah apabila mengetahui pasport mereka tidak sah, sewaktu tiba di lapangan terbang untuk ke luar negara.

Antara punca nama disenarai hitam adalah berpunca dari senarai hitam oleh pelbagai jabatan dan agensi kerajaan seperti pihak keselamatan, Jabatan Imigresen, Jabatan Kastam, Jabatan Pendaftaran, LHDN dan PTPTN.

Applikasi Semakan Senarai Hitam Imigresen Online

Untuk membuat semakan Senarai Hitam Imigresen Online, sila klik Applikasi Semakan di bawah ini :-

Jika anda tidak dihalang daripada meninggalkan negara ini, status semakan akan terpapar sebagai “Tiada Halangan” (Tiada sekatan).

semakansenaraihitamimigresen

Satu kaedah alternatif lain untuk memeriksa status imigresen adalah dengan menghubungi Pusat Panggilan 1Malaysia (1MOCC) di 0388801000.

semakansenaraihitamimigresen

Grafik sumber : Jabatan Penerangan Malaysia

Semakan Senarai Hitam PTPTN Online

Untuk peminjam PTPTN, senarai hitam akan dikenakan kepada mereka yang mempunyai tunggakan. Semakan senarai hitam PTPTN boleh di buat secara online dengan mengisi No Kad Pengenalan, No Telefon dan e-Mail. Untuk makluman, peminjam PTPTN yang mempunyai tunggakan akan disenarai hitamkan secara berperingkat.

Semakan senarai hitam boleh dilakukan melalui kaedah semakan seperti berikut:

  1. Portal Rasmi Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) melalui pautan
  2. Portal Rasmi PTPTN – Semakan Senarai Hitam PTPTN
  3. Careline PTPTN di talian 03-2193 3000.
  4. Hadir di kaunter PTPTN / JIM

Semoga applikasi Semakan Senarai Hitam Imigresen Ke Luar Negara Secara Online ini dapat membantu anda dalam merancang perjalanan ke luar negara atas alasan bercuti atau bekerja dan lain-lain lagi.